Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага увеличаване на финансовата помощ за компаниите, засегнати от войната в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предложи в понеделник коригиране на т.нар. "Временна рамка при кризи", така че да се осигури допълнителна подкрепа за цялостния отговор на Европейския съюз на инвазията на Русия в Украйна.

Комисията подчерта продължаващия негативен ефект от войната в Украйна върху икономиката на блока, като добави, че увеличаването на финансовата помощ за бизнеса има за цел да подкрепи плана REPowerEUPlan, който се фокусира върху прекратяването на зависимостта на ЕС от руската енергийна система.

Временната рамка при кризи беше приета през март тази година като средство за подпомагане на икономиките на държавите членки, като чрез нея се предоставя финансова компенсация на компании, които са пострадали поради украинската криза.

Планът на ЕС предоставя ограничени количества помощ за фирми, които са били засегнати от санкции или насрещни санкции, компенсация за "допълнителни разходи поради изключително високите цени на газа и електроенергията", като същевременно гарантира наличието на достатъчна ликвидност за бизнеса, посочи по-рано Европейската комисия.

Изпълнителният вицепрезидент Маргрете Вестагер, отговаряща за политиката на конкуренцията, каза по повод днешното предложение:

"Неоправданата военна агресия на Русия срещу Украйна продължава. Същото е и въздействието му върху украинците, а също и върху нашата икономика на ЕС. Ето защо предлагаме да коригираме Временната рамка при кризи, така че да отразява и подкрепя важните и неотложни цели на плана REPowerEU за ускоряване на диверсификацията на енергийните доставки, за да станем независим от изкопаемите горива още по-бързо. Тъй като кризата продължава, ние също така предлагаме да увеличим максималното ниво на помощ, която може да бъде предоставена съгласно тази времева рамка. Ще вземем решение относно пътя напред, като вземем предвид гледните точки на всички държави членки и необходимостта от запазване на ефективната конкуренция на единния пазар.“

Предложението на ЕК, изпратено днес до държавите членки, също така взема предвид целта на ЕС да стане независим от изкопаемите горива.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени