Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият британски финансов министър Сунак печели подкрепата на министрите от кабинета Рааб и Шапс

Риши Сунак, кандидат за лидер на Консервативната партия на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Риши Сунак, бивш финансов министър на Обединеното кралство, стартира официално кампанията си за ръководител на Консервативната партия и бъдеще британски премиер, намирайки подкрепа от настоящите министри от кабинета на Борси Джонсън - Доминик Рааб и Грант Шапс, съобщава "Файненшъл таймс".

Вицепремиерът Доминик Рааб се появи на сцената с Риши Сунак за откриването на Уестминстър, за да подкрепи програма, основана на фискална дисциплина и обещание за намаляване на данъците само когато обаче инфлацията е под контрол.

Рааб описа Сунак като "истински консерватор" и добави: "Имаме нужда от лидер, който може да побеждава. Реалността е, че проучванията показват, че само Риши може да победи лейбъристите".

Грант Шапс, министър на транспорта, пък каза, че ще прекрати опитите си за лидерство на торите и ще подкрепи Риши Сунак. Той написа в Туитър:

"Сред полето от брилянтни кандидати, аз говорих с Риши Сунак, който вярвам, че има компетентността и опита да ръководи тази страна".

Сунак има повече публично декларирани поддръжници от всеки друг кандидат за лидер на Консервативната партия, но е изправен пред критики от съперниците си за това, че беш в основната на поредица от увеличения на данъците в Обединеното кралство.

Сунак се опита да постигне примирие с Даунинг стрийт след твърдения от страна на съюзниците на Борис Джонсън, че той е бил "коварен" към премиера. Бившият финансов министър каза, че Джонсън има "добро сърце" и би отказал да участва в пренаписването на историята, което се стреми да "демонизира" министър-председателя.

Ходът на Сунак имаше за цел да спечели подкрепа от лоялните привърженици на Борси Джонсън, много от които са ангажирани с подкрепа на други кандидати.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени