Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гугъл" забавя темпото на наемане на персонал с оглед на влошаващи се икономически перспективи

Съндар Пичай, главен изпълнителен директор на "Гугъл"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Гугъл" (Google) забавя темпото на наемане на нови служители след неотдавнашния бум, като това е поредната голяма технологична компания, която заема по-предпазлива позиция, тъй като нараства заплахата от икономическа рецесия нараства.

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на компанията-майка на Google - Alphabet, е казал във вторник на служителите във вътрешен имейл, че компанията "ще забави темпото на наемане на персонал през останалата част от годината", без обаче да даде повече подробности, съобщава "Файненшъл таймс".

Това следва аналогични действия през последните седмици от страна на Microsoft и Meta - собственик на Facebook за забавяне на наемането на служители в някои области.

Внезапното охлаждане на финансовите пазари подтикна много стартиращи фирми да преосмислят наемането или съкращаването на работната си сила, оставяйки Google и други големи технологични компании в силна позиция да компенсират това нежелание за разкриване на нови работни места, дори и с по-бавни темпове.

Така например групата за бързи доставки Gopuff стана най-новата "гореща" стартираща компания, която заяви, че ще съкрати около 1500 работници, или 10 процента от персонала си, и ще затвори 76 склада. Според нейните основатели действието е предизвикано от икономическата несигурност, която е довела до "точката на пречупване" за компаниите за бърза доставка, които се превърнаха в емблематични за типа фирми с хиперрастеж при тяхната поява, когато обаче има изобилие от капитал.

Междувременно шефът на Alphabet Сундар Пичай каза, че забавянето на наемането в Google е пряк резултат от големия брой нови работни места, които компанията вече е създала тази година. Въпреки това той също така предупреди за влошаващите се икономически перспективи и каза, че Google ще направи "пауза" в развитието в някои области, за да фокусира своите инвестиции.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!