Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Да се погрижим за безопасността при шофиране

Подготовката на автомобила преди път е много важна

3
Снимка: pixabay.com

Пътуването с личния ви автомобил може да бъде много приятно, удобно и комфортно изживяване. Но може да бъде и доста опасно. Всичко зависи от това дали отделяте достатъчно внимание на подготовката на колата, преди да седнете зад волана.

Кратък списък на нещата, които е добре да проверите преди път

Направете проверка на гумите

Проверете налягането на гумите и се уверете, че то съответства с насоките, посочени в ръководството за експлоатация на автомобила. Огледайте гумите за износване на протектора, издутини или други деформации. Ако забелязвате нещо подобно, сменете гумите, без да отлагате.

Проверете работата на чистачките

Никога не подценявайте важността на чистачките, тъй като благодарение на тяхната безупречна работа можете да виждате идеално дори и по време на силен дъжд. Затова е много важно преди пътуване да се уверите, че работят перфектно. Ако чувате скърцане, забелязвате пукнатини по гумираната част или ако не се движат както трябва сменете чистачките или перата им. Обърнете внимание и на мотора за чистачки и го сменете, ако се налага. 

Тествайте ефективността на спирачките

Излезте с колата и тествайте спирачките. Ако докато ги натискате чувате скърцащи или стържещи звуци или долавяте миризма на изгоряло, най-вероятно е време да смените спирачните дискове и накладките.

Уверете се, че светлините работят

Помолете близък или приятел да ви помогне при тестването на светлините. Ако има изгоряла крушка - сменете я, ако забелязвате пукнатини по пластмасовия корпус на някоя от светлините или ако той е замърсен, сменете или почистете.

Проверете работата на климатика

Ако тръгвате на по-дълъг път през лятото, проверете състоянието на климатика. Добре е да се уверите, че нивото на хладилния агент не е намаляло, хубаво е да смените и филтрите за въздух.

Проверете техническите течности

Проверете нивото и състоянието на всички технически течности и ако нивото на някоя от тях е намаляло или забелязвате промяна в цвета, долейте или сменете.

Не забравяйте и докато проверявате състоянието на чистачките и сменяте перата или мотора за чистачки да проверите и течността и ако тя е намаляла да долеете.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна