Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпродажби на италианските акции и облигации заради риск от колапс на правителството на Драги

Италианският пазар на акции стартира търговията в четвъртък с най-солидно понижение в рамките на водещите европейски борси заради опасенията за колапс на правителството на премиера Марио Драги, след като движението "Пет звезди" заяви, че няма да участва във вота на доверие в Сената, който ще се проведе по-късно през деня.

Водещият индекс на борсата в Милано FTMIB стартира търговията със спад от малко над 1%. Под известен натиск от продажби се намират и останалите европейски борси, следвайки снощния спад на Уолстрийт като реакция на изненадващо рязкото повишаване на инфлацията в САЩ през юни, което бетонира очакванията за продължаване на агресивната политика на Федералния резерв за повишаване на основната американска лихва.

Притесненията за политическа криза в Италия водят и до продажби на италианските държавни облигации, което провокира спад на техните цени и нарастване на доходността им.

Доходността на 10-годишните италиански държавни ценни книжа се повишава в началото на днешната търговия с повече от 15 базисни пункта към нива над 3,33%, като същевременно се разширява и техния лихвен спред спрямо аналогичните германски облигации.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна