Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай счита за "сложно" определянето на таван за цените на руския петрол

Говорителят на китайското министерство на търговията Шу Юйтин заяви в четвъртък, че евентуалното ограничаване на цените на руския петрол е "сложно". Вместо това, добави тя, решението на настоящата ситуация в енергийния сектор е "насърчаване на мирните преговори".

Забележките на китайския представител идват, след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предложи възможността за поставяне на таван на цената на руския петрол по време на виртуална среща с китайския вицепремиер Лю Хъ.

Вчера заместник-министърът на финансите на Съединените щати Уоли Адейемо пък отбеляза, че "постигането" на подобен ценови таван ще постави Москва "в позиция, в която тя трябва да направи избор дали да подкрепя икономиката си или да продължат да плаща за войната си в Украйна".

Междувременно руското министерство на външните работи подчерта в четвъртък, че въвеждането на таван на цената на петрола ще доведе само до по-нататъшно увеличение на цените, вместо да ги понижи.

Говорейки на редовен брифинг за пресата, говорителят на външното министерство Мария Захарова, отбеляза, че подобни планове са "антипазарни и рискови".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна