Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативни проучвания по човешка репродукция предизвикаха силен интерес

2
Димитър Първанов - част от екипа на болница Надежда, пряко ангажиран с изследователската работа
Снимка: болница Надежда

Единствено болница „Надежда“ сред лечебните заведения в България бе избрана с две презентации, свързани с изследването на стволовите клетки в матката. Те бяха представени на 38-ият годишен конгрес на Европейското дружество по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) – един от двата най-престижни форуми по репродуктивна медицина в света. Това съобщават от лечебното заведение.

Конгресът в Милано събра над 10 000 делегати. Той представя най-новите и значими научни постижения в сферата на репродуктивната медицина и задава нова посока в по-успешната практическа работа на медицинските центрове по асистирана репродукция в Европа и света.

Тази година проучванията само на една българска болница – „Надежда“, бяха сред избраните да бъдат представени на вниманието на европейската репродуктивна общност. Две презентации и научен постер, засягащи взаимовръзките между стволови клетки в матката, имунните клетки, нивата на половите хормони и успешното забременяване, бяха одобрени и допуснати за участие на събитието на ESHRЕ.

Част от екипа на болница Надежда, пряко ангажиран с изследователската работа и откритията

Резултатите имат голям практически потенциал за предсказване на успешното имплантиране на ембриона при пациенти с чести неуспешни имплантации. Те показват възможността стволовите клетки в матката да бъдат ползвани като прогностичен маркер за очаквания изход от ембриотрансфер, както и да бъдат разработвани методи за повишаване на количеството им като терапия при репродуктивни затруднения.

Проучванията бяха презентирани с огромен успех от Димитър Първанов и Маргарита Русева – биолози и представители на научно-изследователската лаборатория на МБАЛ „Надежда“.

Фактът, че такъв брой научни проекти от едно лечебно заведение са избрани и представени на престижния европейски форум, сам по себе си е оценка за високото професионално ниво, достигнато от екипа на „Надежда“, съизмеримо с това на най-големите в света.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени