Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Войната в Украйна, растящите енергийни цени и Covid-19 представляват сериозни икономически рискове

Паоло Джентилони, икономически еврокомисар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар за икономиката Паоло Джентилони заяви в четвъртък, че освен натиска, идващ от войната в Украйна и растящите цени на енергията, пандемията от Covid-19 остава значителен риск за новите икономически прогнози на ЕС и еврозоната.

"Covid-19 остава значителен риск. Не може да се изключи възможността възобновяването на пандемията в ЕС да доведе до нови смущения в икономиката въпреки факта, че към момента нямаме мерки в тази посока“, посочи той по време на пресконференцията, на която бяха представените летните икономически прогнози на Комисията за 2022 и 2023 г.

"Възможна е буря, но ние в момента не сме в нея", посочи Джентилони, отбелязвайки същевременно, че спада на еврото ди нивото на паритет спрямо долара е основен под за безпокойство до голяма степен за развиващите се икономики, а не за самата еврозона, тъй като еврото поскъпва спрямо други основни валути.

Предупреждението на Джентилони идва, след като ЕК намали прогнозите си за европейския икономически растеж, като същевременно повиши рязко прогнозите си за инфлацията.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна