Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на британската безработица на ниво от 3,8%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нивото на безработица в Обединеното кралство стабилизира през трите месеца до края на май на ниво от 3,8% спрямо предходните три месеца, показват данни на официалната британска статистика ONS, докато очакванията бяха за повишение до 3,9 на сто.

По този начин безработицата във Великобритания стабилизира малко над близо 50-годишното дъно от 3,7%, отчетено през първото тримесечие на настоящата година (най-ниско ниво от декември 1974 г.) и е с 0,2 процентни пункта под нейното ниво преди началото на коронавирусната пандемия, отбелязва британската статистика.

В същото време трудовата заетост продължава да нараства през трите месеца до май включително, посочи още ONS, като броят на заетите лица се увеличи с 296 хиляди, отбелязвайки най-солиден ръст от трите месеца до края на август 2021 г. и далеч над очакванията за повишение със 170 хиляди.

Броят на заетите лица на пълен работен ден се увеличи до рекордно високо ниво, като повишение отбелязаха и служителите на непълно работно време. Освен това броят на икономически неактивните хора е намалял със 144 хиляди, което е най-големият спад от началото на коронавирусната пандемия.

Коефициентът на заетост е на ниво от 75,9%, което е с 0,7 процентни пункта по-ниско от нивата преди Covid пандемията, докато нивото на икономическата активност в страната възлиза на 21,1%, което е с 0,4 процентни пункта по-малко от данните за предходните три месеца.

"През първата година от пандемията от Covid-19 имаше намаление на нивото на заетост и повишение на икономическата неактивност и нивата на безработица. Сега обаче нивото на безработица се върна до нива, подобни на тези, наблюдавани преди коронавирусната пандемия", отбеляза ONS в своя последен доклад.

Броят на свободните работни места през периода април - юни 2022 г. пък нарасна до 1,294 милиона, но темпът на растеж продължи да се забавя.

Днешните силни данни предполагат, че свиването на разходите за живот все още не е засегнало пазара на труда на обединеното кралство.

Междувременно средните седмични доходи за трите месеца до май, изключвайки бонусите, се повишиха с 6,2% до 601 британски лири в сравнение със същия период на година по-рано, но след растеж с 6,8% през предходния тримесечен период до април. Включвайки бонусите, осреднените седмични доходи за периода март- май 2022 г. се увеличиха с 4,3% след повишение с 4,2% през предходния тримесечен период.

Доходите обаче намаляват с 0,9% на годишна база, когато се вземе предвид високата инфлация. През май британската инфлация нарасна до 40-годишен връх от 9,1 на сто.

Заплащането в частния сектор на Обединеното кралство е нараснало почти пет пъти по-бързо от това на работниците в публичния сектор от началото на годината до месец май. Междувременно редица британски министрите се подготвят да подпишат заповеди за по-нататъшни големи съкращения на заплатите в реално изражение за учители, лекари и служители на Националната служба по здравеопазване (NHS).

Английската централна банка обяви многократно, че е готова да действа решително, ако види, че неотдавнашният скок на инфлацията, която се очаква да достигне 9,3% през 12-те месеца до юни, според данните, които трябва да бъдат публикувани в сряда, се задържи трайно в британската икономика.

Централната банка очаква да повиши лихвените си проценти на следващото заседание на 4-ти август - увеличение за шести път от декември 2021 г. насам, като основен въпрос остава единствено какъв ще бъде размера на това повишение.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна