Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на продажбите на жилища в Турция с 11,7% през юни, руснаци са най-големите чужди купувачи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на турски жилища са нараснали с 11,7% през юни на годишна база до 150 509 броя, като продажбите на чужденци са скочили с цели 81,8%, показват данни на Турския статистически институт.

Списъкът на чуждестранните купувачи с оглавява от руснаци, които закупиха през юни 1887 жилища. Това само показва колко много руснаци са потърсили финансово убежище навън след нахлуването на Москва в Украйна и последвалите западни санкции.

Руските купувачи на жилища в Турция се следвани от иранци и иракчани, показва още данните на турската статистика.

В същото време ипотечните продажби през юни са се увеличили с 40,6% спрямо година по-рано до 40 610 броя, което представлява 27% от общите продажби за периода.

Междувременно турската лира поевтинява с 0,55% към 17,55 за един щатски долара, достигайки най-ниско ниво от валутната криза през декември 2021 г. насам, когато тя се срина до рекордни дъна около 18,40 лири за долар.

От началото на настоящата година турската лира поевтиня с около 25%, след като през 2021 г. се обезцени с цели 44%. Поевтиняването на лирата е в резултат на нестандартната политика на Турската централна банка да намали лихвите през миналата, което обаче провокира до по-нататъшен силен инфлационен ръст, като през юни тя достигна 23-годишен връх от близо 79%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна