Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК създаде съвместен механизъм за обществени поръчки в областта на отбраната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обяви във вторник, че стартира инструмент за "укрепване на европейските промишлени мощности в областта на отбраната чрез съвместни обществени поръчки от държавите членки на ЕС.

Комисията прие предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на т.нар. "Акт за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки (АУЕОПСОП) за 2022–2024 г.".

Единният блок ще отдели 500 милиона евро от бюджета си от 2022 г. до 2024 г. за "удовлетворяване на най-неотложните и критично значими потребности от изделия на отбранителната промишленост вследствие на нападението на Русия над Украйна".

С помощта на инструмента държавите членки ще бъдат насърчавани в дух на солидарност да възлагат съвместно обществени поръчки и ще се улесни достъпът на всички държави членки до спешно необходимите изделия на отбранителната промишленост.

По този начин ще се предотвратява конкуренцията между държавите членки за едни и същи изделия и ще се способства за икономия на разходи. Посредством инструмента ще бъде повишена оперативната съвместимост, а европейската отбранителна технологична и промишлена база (ЕОТПБ) ще може по-добре да се приспособи и да повиши производствените си мощности, за да осигурява необходимите изделия. Чрез инструмента ще се подпомагат действията на обединения, съставени от най-малко три държави членки. Допустимите действия може да включват нови проекти за възлагане на поръчки в областта на отбраната или разширяване на обявените от началото на войната насам.

Механизмът ще подкрепя покупки за отбраната, които се извършват от консорциум от най-малко три държави членки и които са насочени към закупуване на най-спешните и критични отбранителни продукти.

"Докато войната бушува по границите на Европа, ние отговаряме на призива на държавните ръководители на ЕС, като представяме нов инструмент за подкрепа на европейско ниво на съвместното придобиване на въоръжение. Освен че помагаме за попълване на част от запасите след трансфер на оръжия за Украйна, ние създаваме стимул чрез бюджета на ЕС за държавите членки да купуват заедно въоръжение", каза комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Държавите членки са предприели смели действия, прехвърляйки спешно необходимото отбранително оборудване на Украйна. В същия дух на солидарност ЕС ще им помогне да попълнят тези запаси, като насърчи съвместните обществени поръчки, така че европейската отбранителна промишленост да може по-успешно да удовлетворява тези неотложни потребности. Предложението за Регламент за АУЕОПСОП е важен исторически етап от процеса на създаване на Европейския съюз за отбрана, като с него се създава повече сигурност за гражданите на ЕС, а самият ЕС става по-силен партньор за нашите съюзници", заяви от своя страна изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестагер.

Според ЕК с помощта на предложения инструмент ще бъде постигнато следното:

- Засилване на сътрудничеството между държавите членки при обществените поръчки в областта на отбраната. Това допринася за солидарността, оперативната съвместимост и ефикасността на публичните разходи; предотвратява изместването (невъзможността за държавите членки да удовлетворяват търсенето си на изделия на отбранителната промишленост поради върхово търсене); не допуска разпокъсване; 

- Повишаване на конкурентоспособността и ефикасността на европейската отбранителна технологична и промишлена база, в частност чрез ускоряване на приспособяването на промишлеността към структурните промени, включително повишаване на производствените мощности, в резултат на новата среда за сигурност след нападението на Русия срещу Украйна. 

Посредством инструмента ще бъдат подкрепяни действия, които отговарят на следните условия:

- Обединение, съставено от най-малко три държави членки;

- Разширяване на съществуващо сътрудничество или установяване на ново сътрудничество за съвместни обществени поръчки за изделията на отбранителната промишленост, за които има най-неотложна потребност и които са с най-висока значимост;

- Процедури за възлагане, отразяващи участието на европейската отбранителна технологична и промишлена база.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна