Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" все още очаква документацията от "Сименс" за газовата турбина на "Северен поток 1"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският газов гигант "Газпром" заяви в сряда, че все още не е получил документация от "Сименс" (Siemens), която е необходима за преинсталиране на ремонтираната в Канада турбина за газопровода "Северен поток 1", станала обект на санкции от Отава и и Европейския съюз.

"Газпром" каза още, че връщането на турбината, която беше изпратена за поддръжка и ремонт, както и по-нататъшната основна поддръжка на други турбини, са имали пряко въздействие върху безопасната работа на "Северен поток 1".

"Газпром" отново повтори, че ситуацията около турбината пряко засяга транзита на газ за Европа.

Новината идва след информация от по-рано днес, че руският енергиен гигант е доставил рекордно големи доставки на газ за Китай на 19 юли. "В момента "Газпром" осъщестява доставки, надвишаващи дневните договорни количества“, написа компанията в своя канала в "Телеграм".

По-рано в сряда от германският кабинет заявиха, че се надяват, че руският петролен и газов гигант ще продължи с доставките на синьо гориво, след като проблемът около газопровода "Северен поток 1" бъде решен.
Германия обаче отново обвини Русия, че използва проблема с липсващата турбина за газопровода "Северен поток 1" като "претекст", с който да оправдае намаляването на газовите доставки за Европа, предаде Франс прес. "Това е резервна турбина, която е предвидена за използване през септември, според нашата информация това е претекст и ние правим всичко възможно, за да отстраним това оправдание", каза говорителка на германското министерство на икономиката и климата.
Напрегнатото очакване на утрешния ден, когато ще стане ясно дали руската газ отново ще потече към Европа по "Северен поток 1", допринася за поксъпване на синьото гориво в Европа към 162 евро за мегаватчас, след като търговията в сряда старира на ниво от 152 евро.
Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна