Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магнус Карлсен няма да защитава световната си титла

Магнус Карлсен е несменяем шампин от 2013 година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежецът Магнус Карлсен обяви, че няма да защитава световната си титла по шахмат.

Водачът в ранглистата спечели трофея през 2013 година и до момента го защити успешно четири пъти, като последният от тях бе през 2021 година срещу Ян Непомняшчи. През юни руснакът спечели правото отново да бъде претендент за короната, но Карлсен не е заинтересован от нов мач с него.

Решението на 31-годишния Карлсен да се откаже от участие в мача за световната титла означава, че в него ще участват Непомнящи и китаецът Дин Лижън. Дин, който е втори в световната ранглиста, завърши на второ място в турнира на претендентите след Непомнящи.

Карлсен уточни, че решението му да не играе в мача за световната титла в никакъв случай не означава, че се оттегля от шахмата. Напротив, той иска да продължи да бъде най-добрият в света, но няма интерес към световната титла на този етап.

"Не съм мотивиран да играя в още един мач. Усещам, че няма какво повече да постигна, идеята за мача не ми харесва особено и въпреки че съм сигурен, че той би бил интересен поради исторически причини, нямам никакво желание да играя и просто няма да играя този мач", каза Карлсен. 

Той добави, че решението му е известно на ръководството на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) и тя трябва да вземе решение какво да прави.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна