Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво означава професия на бъдещето

Снимка: www.pexels.com

Социалните мрежи заемат все по-голямо място в нашия живот. Над половината от населението по света използва поне по една социална платформа, а средният потребител прекарва поне по 2 часа на ден в социалните мрежи. Това накара много бизнеси да решат да се позиционират и рекламират в социалните платформи, за да генерират приходи. Тъй като присъствието в дигиталния свят и общуването с аудиторията изискват време и внимание, работата със социални мрежи наложи една нова професия – специалист социални мрежи.

Специалист социални мрежи

За да превърнете бранда си в разпознаваем и да привличате все повече последователи, трябва да знаете как работи алгоритъмът на съответната социална мрежа. В България могат да се намерят курсове по тази тема – от най-базово ниво до такива за напреднали.

Макар и от време на време да се появяват нови платформи като TikTok, които бързо набират популярност, Facebook остава най-предпочитаната социална мрежа. Близо 2 млрд. потребители на ден използват тази платформа, за да се информират и забавляват в свободното си време. От DGtech podcast ще научите основите на Facebook маркетинга и как работи алгоритъмът от един от най-добрите специалисти в тази област – Бисер Вълов.

Instagram е другата социална мрежа, която в България е много популярна. От тези два епизода на подкаста за дигитален маркетинг и реклама ще научите как да създадете печеливш профил и кое е новото в платформата:

Макар и популярна основно сред най-младите, TikTok е другата социална мрежа, която все повече се използва. Научете тук как функционира и как може да рекламирате продуктите си там:


Инфлуенсър

Говорейки за дигитален маркетинг и социални мрежи, няма как да подминете инфлуенсърите. Макар и много хора все още да не възприемат това за сериозно, инфлуенсърството се превръща с доходоносна работа. Но какво всъщност е инфлуенсър? Това са известни личности с много последователи в социалните мрежи, което постепенно ги превръща в лидери на мнение. Затова много маркетолози се обръщат именно към тях за реклама на определен продукт. Все по-често можете да видите известен певец или актьор например, който ви предлага код за отстъпка за някакъв продукт, ако последвате неговия профил или този на съответната компания. По този начин печели както компанията, която рекламира продукта си, така и самият инфлуенсър.

Чуйте епизода на DGtech podcast с гост Етиен Янев, в който той обяснява как най-добре да планирате рекламата за стартиращия си бизнес. Засяга се именно инфлуенсър маркетинга:

А ето и един пример за инфлуенсър. В новия спортен подкаст на БНР "Фактор" гостува младият актьор Филип Буков, който нашумя с участията си в няколко сериала:


Професионален блогър

Блоговете се появяват още през 90-те години на миналия век и представляват инструмент за публикуване на съдържание. Думата блог е съкращение от английското weblog, което буквално означава уеб дневник. В блоговете се споделя информационно или дискусионно съдържание, което другите потребители могат да коментират. Днес се създават над 7 млн. блогове на ден, а над 70% от потребителите в интернет ги четат. Предвид тези данни и непрестанно растящия интерес към блоговете, неслучайно тяхното създаване също се превръща в професия.

Какво представлява личния ви професионален бранд, как да използвате за него LinkedIn - слушайте тук:


Гейм тестър

Още през 50-те години на миналия век се появяват първите видеоигри, а след 80-те започват да набират все по-голяма популярност. Нарастващото търсене на игри наложи появата на още една нова професия - на човека, който тества. Работата му се състои в това да играе видеоигри преди те да бъдат пуснати на пазара. Целта е да се откриват бъгове, ако има такива, както и да се предлагат решения за оптимизация на съответната игра. Гейм тестърите работят стандартните 40 часа на седмица, но колкото и забавно да звучи да работите докато играете, когато играта във финална фаза, тестването може да надхвърли стандартните работни часове. Не се изисква конкретно образование, освен да сте запален геймър и да познавате индустрията, но курсовете по компютърни науки все пак са приоритет.

Чуйте този епизод на DGtech podcast, за да научите как се създават игри в България. Какъв е предпочитаният жанр от производителите и от геймърите? Кои заглавия са направени в България? Каква е спецификата на това да се правят игри и тази на да речем счетоводен софтуер, и в какво най-общо се състои подготовката на един разработчик в едното и в другото? Какъв е пътят на една игра – ще научите тук:

В заключение: макар много хора все още да не възприемат сериозно тези професии, те започват да заемат все по-голямо място на пазара. Дори и учебните заведения все още да не предлагат обучения за тях, съществуват множество курсове, чрез които можете да придобиете нужните знания и умения.


По публикацията работи: Стефани Ангелова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна