Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович и Серина в списъка за US Open

Новак Джокович е в списъка, но няма да бъде допуснат от властите на САЩ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Серина Уилямс бе включена в списъка със заявени тенисистки за Откритото първенство на САЩ по тенис, както и Новак Джокович, въпреки че отказът му да се ваксинира ще го възпрепятства от влизане в страната.

Григор Димитров също е в списъка, а при жените Виктория Томова ще трябва да премине през квалификациите, за да влезе в основната схема на US Open.

Уилямс, която спечели първата от шестте си титли в Ню Йорк през 1999 година, остава на една титла от рекордьорката по титли от Големия шлем Маргарет Корт, която е с 24. Американската звезда спечели последния си трофей от Шлема на Аустрелиън Оупън през 2017, докато беше бременна. Последната й титла в САЩ пък датира от 2014-а. Бившата номер 1 при жените се завърна на сингъл на Уимбълдън миналия месец след година отсъствие.

Джокович, който наскоро грабна седмата си титла на Уимбълдън и общо 21-а от Големия шлем, е в списъка за турнира между 29 август и 11 септември, последен от Шлема за годината. Въпреки това, трикратният шампион в турнирите от най-висока категория в тениса няма да бъде допуснат на територията на САЩ, след като отказа да се ваксинира срещу коронавирс.

 „Според правилника на Големия шлем, всички играчи автоматично влизат в основните схеми при мъжете и жените на база ранкинг 42 дни преди първия понеделник на турнира. US Open няма задължително изискване за ваксинация на тенисистите, но ще уважи позицията на САЩ по отношение на пътуване в страната за неваксинирани хора, които не са граждани на САЩ“, се казва в изявление на Американската тенис асоциация.

Световният номер 1 при мъжете Даниил Медведев се завръща, за да защитава титлата си от миналата година. Медведев и неговите сънародници от Русия не участваха на Уимбълдън тази година, тъй като получиха забрана в резултат на инзвазията на Украйна. Те могат да играят на Флошинг Медоус, но под неутрален флаг. 

Шампионката при дамите Ема Радукану и двукратната носителка на трофея Наоми Осака са също сред заявените в списъка.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна