Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Ботева: Има връзка между медикаментите за болните с ревматоидни заболявания и слънцето

Проф. Доброслав Кюркчиев: Слънцето е вредно за пациентите с лупус

Водещ имунолог и Организацията на пациентите с ревматологични заболявания гости в подкаста "Кожа и слънце"

3
Снимка: pexels.com

В новия сезон на тематичния подкаст „Кожа и слънце на Българското национално радио отново ви срещаме с водещи специалисти, които разказват за ползите и вредите от слънчевото греене, с акцент как слънчевите лъчи оказват влияние при различни заболявания, как си взаимодейства слънцето с приеманите от пациентите медикаменти. Автор на подкаста е дългогодишният журналист от БНР с ресор „Здравеопазване“ Гергана Хрисчева.

В този епизод на подкаста говорим за слънцето и влиянието му върху ревматоидните заболявания като лупус, системна склероза, ревматоиден артрит. Разказваме как се променят свойствата на приеманите медикаменти за тези болести под влияние на слънчевите лъчи, каква фотозащита да се използва. Ще чуете също влияят ли на имунната система циркадните ритми - ден и нощ, лято - зима.

Гости в епизода са: 

✅ Проф. Доброслав Кюркчиев - началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

✅ Боряна Ботева - председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване и пациент с болестта на Бехтерев

Боряна Ботева - председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания

Слушайте епизода тук:



Или тук:


От разговора ще научите:

✅ Опасно ли е силното слънце за пациентите с лупус

✅ Кои точно характрестики на лъчите са вредни и защо

✅ Кои са най-честите въпроси към пациентската организация

✅ Налага ли им се да носят дрехи с дълги ръкави през горещините

✅ Има ли връзка между медикаментите за болните с лупус и слънчевите лъчи

✅ Как се променят свойствата на приеманите медикаменти под влияние на слънчевите лъчи

✅ Кой точно вид терапия си взаимодейства опасно със слънцето при болестите като лупус, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориазис

✅ Трябва ли пациентите да използват фотозащита и каква

✅ Какви са американските препоръки за предпазване от слънчевите лъчи

✅ Как влияе слънцето и при други ревматоидни заболявания

✅ Има ли ползи слънцето при някои от тези заболявания

✅ Опасни ли са солариумите за тези пациенти

✅ Нови данни за слънцето и влиянието му върху организма ни

✅ Как влияят на имунната система циркадните ритми - ден и нощ, лято - зима

✅ Как влияе слънцето на оста - имуно - ендокринна-нервна система

Проф. Доброслав Кюркчиев - началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

"Като заболяване, което има характерно въздействие върху кожата, лупусът се влияе от слънчевата светлина. Първият признак на лупуса е пеперудообразен обрив по кожата и тези обриви са фоточувствителни. Слънцето е абсолютно вредно за пациентите с лупус.

Ултравиолетовата светлина тип В води до различни патологични процеси на кожните молекули и засяга ДНК, което води до генетични промени и крайният резулатат на това е развиване на базоцелуларният карцином - рак на кожата. Ултравиолетовата светлина тип В потиска локалната имунна система, води до фототоксични и фотоалеригчни реакции, но най-важното е, че индоцира процеси на някои от формите на клетъчна смърт.

При пациентите с лупус ултаравиолетовата светлина може да доведе до припламване на заболяването, изостряне, влошаване. Слънцето може да извади от ремисия ревматоидните заболявания. Тоест проблемите не са само кожни, но и органни", каза проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология  в столичната болница „Св. Иван Рилски“.

Проф. Кюркчиев обърна внимание на това, че повечето лекарства имат свойството да служат като фотосинтезатори - тоест лекарството да променя своето действие. При лупуса това не важи. Това е валидно при лекарствата за ревматоидния артрит, при болестта на Бехтерев и то когато пациента използва TNF-алфа блокери в терапията си.

"Пациентите почти всички вече знаят, че не трябва да се излагат на слънце, друг е въпросът правят ли го. Но нашите членове, които във фейсбук групата са ни над 7 хиляди, всеки ден питат за всичко, което ги притеснява. Те трябва да са наясно най-вече с това, че слънцето реално влошава тяхното състояние.

Много е важно да помнят, че трябва да ползват висок защитен фактор навън, защото пациентите например, с болестта на Бехтерев, каквато съм аз, когато сме на конвенционални медикаменти като кортикостериоди, трябва да ползваме задължително фотозащита. Заради взаимодействието на лекарствата със слънцето. Фотозащитата трябва да се подновява на два часа, иначе се появяват обриви, които също трябва да се лекуват",  изтъкна председателят на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания Боряна Ботева.


Проф. д-р Доброслав Кюркчиев получава специалност  Клинична имунология през 2007 г. Научните му интереси са в областта на автоимунните заболявания, регулацията на имунния отговор, дендритните и стволовите клетки, апоптозата и туморната имунология. Преподава на студенти медици, специализанти по имунология, ревматология, гастроентерология и онкологияЗа високи постижения в научно изследователската и преподавателска дейност през 2007 г. е удостоен с награда Академик Асен Хаджиолов” от Медицински факултет на МУ-София. От май 2018 г. е професор към Катедра Клинична лаборатория и Клинична имунология на Медицински университет- София.

Боряна Ботева е диагностицирана с болест на Бехтерев през 2008 г. През 2009 г. заедно с други пациенти става съосновател на Сдружението на болните с болест на Бехтерев, а през 2010 г. участва в създаването на Организация на пациентите с ревматологични заболявания в Бълария. От 2016 г. до момента заема позицията председател на Управителния съвет на организацията. Оргнизация на пациентите с ревматологични заболявания в България е приета за пълноправен член на EULAR (Европейски алианс на организациите в ревматологията) през 2011 г. През 2015 г. Боряна Ботева става част от борда на пациентското крило на EULAR, като заема последователно позициите на лидер на няколко работни групи. През 2020 г. Ботева става част и от борда на Европейската организация на асоциациите на пациенти с фибромиалгия в Европа. Тя е и част от управителния съвет на AGORA – Асоциация обединяваща организации, представляващи пациенти с ревматоидни заболявания от Южна Европа

През 2020 г.е избрана за председател на УС на Сдружение за развитие на българското здравеопазване, което е една от национално представителните организации.


Всички епизоди на подкаста ще намерите:


Apple Podcasts през iTunes
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна