Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младен Кръстаич: България до половин или една година може да има добри резултати

Младен Кръстаич
Снимка: БГНЕС

Новоназначеният селекционер на българския национален отбор по футбол Младен Кръстаич вярва в добрите резултати, които предстоят и заяви, че те ще бъдат видими до половин или една година. След това добави, че очаква футболистите да бъдат и патриоти, но добави как не се страхува да си тръгне по-рано от края на договора.

Бившият сръбски защитник, който за последно е работил в първенството на Израел, обяви че е изгледал на видеозапис предишните мачове на представителния отбор.

"В нашата професия е така, няма време да се чака. Когато дойде предложението от президента на БФС Борислав Михайлов, не се колебах да го приема. След успешния сезон в Макаби (Тел Авив) имаше интерес към мен и моя екип. Преди да приемем предложението, бяхме получили оферта от друг отбор, но след като внимателно я разгледах, реших да откажа този вариант. Зареден съм с оптимизъм, защото България е страна на спорта – имате успехи във футбола, в гимнастиката, в тениса", започна Кръстаич.

"Още след първия разговор с Михайлов аз и моят екип започнахме да гледаме български футболисти. Виждаме, че има много млади български играчи, които не са в най-доброто си състояние, което логично води и до липса на самочувствие. Прегледахме статистиката на българския национален отбор и видяхме, че са извикани 47 футболисти, а 7 вратари са пазили в последните 8 мача. Това просто не е сериозно".

"Ще се опитаме да изградим скелет на отбора и ще играят тези, които заслужават. Ще работим много и ще бъдем постоянно на терена. Знаем, че ние представляваме и Сърбия, така че нямаме право да се излагаме. Когато един ден си тръгна  от София, искам да оставя отворена врата. Знам, че има доста сърби, които са работили или работят в българския футбол и разбира се, че съм се допитвал до някои от тях", добави новият селекционер.

Попитан дали не се страхува да се захване с България, която няма добри резултати и евентуално да последва съдбата на предишните треньори, които са си тръгвали бързо-бързо, той отговори: "Не се страхувам, след като съм се хванал да работя в спорта. Това е моят живот и като футболист съм давал всичко от себе си. Вярвам, че България до половин година или една година, може да има добри резултати. Бъдете сигурни, че ще оставя по-добра картина за следващия треньор след мене".

На въпрос дали вече е видял пробойни в тактиката на игра на българските футболисти, Кръстаич отговори: "Гледах всички мачове на отбора. Тактиката се прави съобразно играчите, с които разполагаме и от техните качества. Преди началото на европейските квалификации има още два мача в Лигата на Нациите, а след това още две приятелски срещи. Ще гледаме да постигнем по-добри резултати. А в контролите ще наблегнем повече на играчите за мачовете, които започват през март. Наясно съм, че очакванията са много високи, но аз не съм с магическа пръчка".

След това той се фокусира върху отношението на българските играчи и заяви, че иска да види у тях патриотизъм.

"Ако аз като сърбин съм по-голям патриот от футболистите, това не е добре. Трябва да се знае на коя земя живееш и за коя земя живееш. Много се надявам да има добра атмосфера в съблекалнята, защото времето е много малко и мачовете наближават. Така че добрата атмосфера ще ни помогне да се сработим по-бързо", завърши сръбският специалист.

Още от казаното от Кръстаич може да чуете в звуковия файл!




По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна