Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще увеличи целите си за съхранение на газ, въвежда мерки за пестене

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия затяга (повишава) целите си за съхранение на газ и ще въведе изисквания, за да помогне за пестенето на природен газ на фона на опасенията, че тръбопроводът "Северен поток 1" няма да се върне към пълния капацитет на газови доставки.

Сега Германия ще се стреми да запълни своите газови хранилища на 85% до 1 октомври и на 95% до 1 ноември спрямо по-ранните цели съответно от 80% и 90%, обяви в четвъртък Министерството на икономиката, цитирано от Ройтерс.

Министерството, което също така въведе нова цел за запълване до 75% на газовите хранилища до 1-ви септември, прилага спецификациите, за да гарантира, че хранилищата ще бъдат непрекъснато презареждани.

За да спести енергия, министерството на икономиката на Германия ще въведе мерки, които насърчават енергийната ефективност, като подмяна на неефективните отоплителни помпи и премахване на клаузите в договорите за наем на апартаменти, изискващи помещенията да се поддържат при определени температури.

По време на пресконференция в четвъртък, министърът на икономиката Роберт Хабек отново обвини Русия в изнудване на Европа и Германия.

Той предупреди, че потоците от "Северен поток 1" могат да паднат под настоящия капацитет от 40% като част от стратегията на руския президент Владимир Путин.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна