Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сименс": Можем да доставим на "Газпром" турбината за "Северен поток", трябват митнически документи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската компания "Сименс", чиято турбина за газопровода "Северен поток" беше ремонтирана в Канада, заяви, че е готова да я достави на "Газпром", но руската компания не е предоставила необходимите митнически документи за внасянето на турбината в Русия.

"На този етап не виждаме връзка между турбината и обявеното ново намаляване на количествата газ за Германия", се казва в изявление на "Сименс".

Агенция Ройтерс цитира германския концерн, че турбината може да бъде транспортирана веднага, защото още в началото на миналата седмица са получени всички необходими документи от германските власти.

Коментарите на германската компания идват малко след като "Газпром" - мажоритарният собственик на газопровода "Северен поток" - обяви, че ще изключи втора турбина и че това ще намали капацитета на газопровода до 20 процента от сряда.

В първа реакция на обявеното намаляване на количествата газ за Германия, министърът на икономиката Роберт Хабек написа: "Путин играе перфидна игра. Той се опитва да ни накара да се откажем от подкрепата за Украйна и да разедини обществото ни. Затова разпалва страховете на хората."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна