Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англичанките на финал на европейското

Англичанките (в бяло) са на първи финал от 2009 година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Домакинът Англия победи с 4:0 Швеция с голове на Бет Мийд, Луси Бронз, Алесия Русо и Фран Къркби пред пълните трибуни на стадион "Брамъл Лейн" в Шефилд и се класира на финал на европейското първенство по футбол за жени.

Домакините започнаха трудно, но Мийд ги изведе напред с попадение в 34-ата минута и от този момент те владееха изцяло инициативата в мача. Така селекцията на нидерландката Сарина Вигман стигна до първи финал на голям турнир от 2009 година насам. 

Домакините на европейското първенство вече имат 11 поредни победи и на финала този уикенд ще се изправят срещу Германия или Франция на "Уембли". 

Шведките пропиляха три чисти положения и дори удариха напречната греда преди попадението на Мийд. След малко повече от половин час игра тя получи топката на ъгъла на наказателното поле и стреля покрай Хедвиг Линдал за 1:0. Първото полувреме завърши при този резултат, а англичанките увеличиха преднината си още на старта на втората част. Бронз покачи на 2:0 в 48-та минута с глава след ъглов удар, а Лорън Хемп удари греда от чиста ситуация малко по-късно.

Русо вкара третия гол в 68-та минута с удар между краката на Линдал. Кърби пък оформи крайния резултат осем минути по-късно.

Хлое Кели триумфира с английското знаме.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна