Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна: Три пристанища, определени за износ на зърно - Одеса, Черноморск и Южни, са възобновили работа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три украински пристанища, определени за износ на зърно, са възобновили работата си, съобщи турският министър на отбраната Хулуси Акар. Информацията потвърди и украинският флот.

25 милиона тона са готови за транспорт, съобщи още Акар при откриването в Истанбул на координационния център за износа на зърно през Черно море. "Зърнената сделка е от ключово значение за целия свят", заяви турският министър на отбраната. И още:

"Координационният център трябва да осигури безопасен морски транспорт на зърно и други доставки за износ от Украйна от пристанищата Одеса, Черноморск и Южни. На този етап няма нужда от разминиране на простанищата. Надявам се, че съвместният Координационен център ще проправи пътя към траен мир".

Износът на зърно трябва да започне съвсем скоро, заяви по-рано руският заместник външен министър Андрей Руденко, който подчерта, че изпълнението на "зърнената сделка" както за руския износ, така и за украинското зърно, трябва да започне едновременно.
Споразумението сключиха Русия, Турция, Украйна и ООН. Съвместният координационен център ще инспектира корабите със зърно, за да се предотвратят контрабанда на оръжие и провокации.
В Украйна военните съобщиха за контранастъпление срещу окупирания от руската армия южен град Херсон. Ударен е важен за логистиката мост над Днепър.
Русия от своя страна съобщи, че е установила контрол над най-голямата въглищна електроцентрала в Украйна - в района на град Светлодарск в Донецка област. Британското разузнаване смята, че руската частна военна компания "Вагнер" вероятно е постигнала тактически напредък в Донбас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна