Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: Не е изненада, че американската икономика се забавя

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че не трябва да е изненада, че американската икономика се забавя, докато Федералният резерв продължава борбата с нарастващата инфлация, повишавайки агресивно лихвите ставки.

"Дори когато сме изправени пред исторически глобални предизвикателства, ние сме на правилния път и ще преминем през този преход по-силни и по-сигурни", увери Байдън, добавяйки, че пазарът на труда в САЩ "остава исторически силен, с безработица от 3,6% и повече от един милион работни места, създадени само през второто тримесечие на годината".

Байдън подчерта, че неговият икономически план има за цел да намали инфлацията, "без обаче да се отказва от всички икономически ползи“.

Коментарите му са факт, след като по-рано в четвъртък бяха представени данни, показващи, че икономиката на САЩ се е свила през периода април - юни за второ поредно тримесечие.

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън заяви на пресконференция, че днешният доклад за брутния вътрешен продукт сочи към "икономика, която преминава към по-стабилен устойчив растеж".

Йелън увери, че този път е "в съответствие с този, който облекчава инфлационния натиск, като същевременно поддържа напредъка на пазара на труда".

Тя подчерта, че е важно да се погледне "отвъд водещите числа", подчертавайки, че свиването на икономическата активност през второто тримесечие е "движено основно от промяната в частните складови запаси, което е доста нестабилен компонент в БВП".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени