Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е достатъчен само контролът на кръвната захар, но и на кръвното налягане, дислепидемията и телесното тегло, казва проф. Каменов

Проф. Каменов: 537 милиона души по света са със захарен диабет, като се очаква броят им да расте

Изтъкнат наш ендокринолог е гост в подкаста - "В центъра на системата"

Проф. Здравко Каменов- Началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Алекасндровска“
Снимка: Александровска болница

520 хиляди са българите с диабет, сочат най-новите данни на Международната диабетна федерация. Затова продължаваме по темата за диабета в  подкаста на БНР "В центъра на системата" , като сега обръщаме поглед към пациентите над 18 години.

Доц. Радка Савова: Децата с добре контролиран диабет тип - 1 да имат право на сензори по Здравна каса

Как се контролира диабета, ако пациентът има съпътстващи заболявания , за тясната връзка между диабета, затлъстяването и метаболтния синдром - какви са разликите при мъжете и жените, за подходящите диети при диабет, защо науката обръща поглед към микробиома и чревното здраве, имат ли репродуктивни проблеми диабетиците?

Какво покрива НЗОК при лечението на възрастните хора с диабет у нас и защо има затруднен достъп на пациентите над 18 години до модерните помпи и сензори за мониториране на кръвната захар.

Слушайте епизода в Soundcloud тук:

Или в Spotify тук:

Гост в епизода е:

Проф. Здравко Каменов - началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Алекасндровска“


"Половин милион са българите със захарен диабет, въпреки намаляващото население и това е във възрастта от 20 до 79 години, като 1/4 от тях не знаят, че имат захарен диабет, което е силно притеснително", съобщи за БНР проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Алекасндровска болница, където се намира и единственият за страна ни Център за превенция на захарния диабет и неговите усложнения. Той е единственият сертифициран у нас от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването.

"2 милиарда души на земята имат затлъстяване и наднормено тегло, като 700 милиона са със затлъстяване. Преди няколко години броят на хората със затлъстяване стана повече от хората с недохранване.

Захарният диабет е едно от 4-те най-разпространени социално-значими незаразни заболявания. Така че, в световен мащаб на диабета се обръща все повече внимание, защото това е една нова пандемия.

537 милиона души по света са със захарен диабет във възрастта 20 - 79 години. Като се очаква броят им да расте - тоест, ако сега един от 10 човека е със захарен диабет, то се очаква през 2048 година един от 8 души да има диабет.

Компенсаторното хранене при стрес, изолацията и непроследането на кръвната захар през пандемията влошиха състоянието на болните.

Най-редкият тип диабет е предизвиканият от увреждане на панкреаса, органът, който синтезира инсулина. Така след хирургични интервеници, остри или хронични панкреатити или при прием на някои медикаменти, се отключва този 4-ти тип диабет.", разказа ендокринологът.

Университетска болница „Александровска“

Проф. Каменов изтъкна, че последните две декади бележат ръст в откриването и достъпа и на българските пациенти до трите най- нови групи медикаменти за диабет. За някои от тях в големи клинични изпитвания беше доказан кардиопротективен и нервнопротективен ефект, тоест те не само намаляват кръвната захар, но предпазват и от усложненията на захарния диабет. Вече се знае, че не е достатъчно само да се контролира кръвната захар, но и кръвното налягане, дислепидемията и телесното тегло, които имат не по-малко значение за преживеямостта на хората с диабет, поясни проф. Каменов.

"Достъпът на пациентите над 18 години до модерните помпи и сензори за по-добър гликемичен контрол у нас е ограничен. Това е особено важно за бременните пациентки, у нас това нещо сега започва и малко сме закъснели от европейските стандарти...

Крайно недостатъчни са и тези три центъра, в които на пациентите над 18 години може да се отпускат сензорите и помпите. С това ограничение от три центъра за България ние не отгворяме на европейската линия. Имаме и нужда от повече от такива екипи в болниците", каза още за БНР проф. Каменов.

Той обърна внимание на това, че е много важно да се обърне внимание на храненето при диабетиците - последните декади се върнахме към забравените постулати на Хипократ преди 2500 г., че всички болести идват от червата. Затова и днес се обръща голямо внимание на чревния микробиот. Препоръчителна за хората с диабет е средиземномроската диета, 15 грама фибри на всеки хиляда килокалории, плодове и зеленчуци, лактобацили, проби и пребиотици.


От разговора ще научите още:

Какво сочи статистиката -  колко са диабетно болните у нас

✅ Влоши ли пандемията тяхното проследяване

Кога диабетът е инсулино зависим и кога и защо тази зависимост се възобновява

За рисковете при гестационния тип диабет и отговорността за неговото контролиране

Контрол на диабета при хора с множество други заболявания, особено сърдечно-съдовите и метаболитните

За работата на Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения

Ще може ли скоро да се лекува едновременно диабета и затлъстяването

Имат ли достъп пациентите над 18 години до сензори за контрол на диабет тип 2

Достатъчно на брой ли са комисиите за отпускане на сензори и помпи при възрастните

Как да намери пацинетът с диабет своя диетолог – квалифициран и сертифициран

Какво е значението на храненето при диабетиците и пренебрегвали ли се този аспект от лечението у нас

За ролята и мястото на чревния микробиот в диетата при диабета

Репродуктивни проблеми при жените с диабет и затлъстяване и връзката с поликистозните яйчници и метаболитния синдром

Инсулиновата резистентност при мъжете и намаляване на еректилните функции


Проф. д-р Здравко Каменов е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в Медицинския факултет на Медицинския университет - София. Има специалности по ендокринология и болести на обмяната и вътрешни болести и магистърска степен по здравен мениджмънт, както и квалификация по сексуална медицина от Екзаминационния комитет на Европейското дружество по сексуална медицина. Той е първият български лекар, получил за работата си в областта на ендокринологията медала на Американската асоциация на клиничните ендокринолози, както и редица български награди - "Проф. К. Чилов" на Медицинския факултет; "Панацея златна" на Медицинския университет - София, "Питагор" на Министерството на образованието и науката и др. Специализирал е в областта на ендокринологията във Великобритания, Дания, Япония, Австрия, Италия и САЩ. Член на редица бордове на наши и международни професионални организации и редколегии на научни списания. Има над 270 публикации, от които 120 в международни списания, цитирани над 2000 пъти в чужбина.


Всички епизоди на подкаста ще намерите:


Apple Podcasts през iTunes
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна