Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гигинският манастир – свято място, превърнато от комунистите в лагер на смъртта

Снимка: БГНЕС

Гигинският манастир "Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян", един от най-красивите в Пернишка област, е бил превърнат в концентрационен лагер след преврата на 9 септември 1944 г.

След като БКП взима властта за манастира настъпват тежки временна. Тук се настанява Радомирският партизански отряд предвождан от прословутия кръволок Славчо Радомирски, разказва пред БГНЕС настоящият игумен архимандрит Никанор.

Славчо Радомирски е един от организаторите на прочутите терористични групи, които в периода на Втората световна война ликвидират изтъкнати български военни и интелектуалци. Той е и сред организаторите на неуспешното покушение срещу най-големия български журналист от онази епоха Данаил Крапчев, което е трябвало да бъде извършено на 23 март 1943 г. от Иван Буруджиев.

След 9 септември Славчо Радомирски заема редица отговорни партийни и военни постове. Произведен е в генерал-майор, многократно е бил депутат в комунистическите Народни събрания, които с единодушие приемаха всички спуснати от партията решения.

"По спомени на хора от селото, които лично съм чул, манастирът е превърнат в малък концлагер или затвор", продължава разказа си игуменът.

В него са докарвани бивши министри, които все още не са били ликвидирани от народната власт, както и приближени на царското семейство.

"Става дума за периода от септември до ноември 1944 г. Тези хора са били транспортирани с открити камиони и са били виждани от жителите на селото, тъй като много често са спирали там за кратък отдих. След това са били разстрелвани в околностите на манастира", твърди Никанор.

За трагичните събития, разиграли се край манастира, няма написани научни статии или монографии, които да документират престъпленията на комунистическия режим, но...

"Сега Гигинският манастир е както място на молитви и святост, така и място на мъченичество", завършва разказа си неговият игумен.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна