Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди последователи на Муктада Садр се помолиха на емблематичен площад в Багдад

Температурите в Багдад достигнаха 48 градуса по Целзий, 5 август 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Десетки хиляди последователи на шиитския духовник Муктада Садр участваха днес в молитва на емблематичния за Ирак "Площад на големите празници" в столицата Багдад, построен при управлението на покойния днес президент Саддам Хюсеин за провеждане на военни паради, съобщи Ройтерс.

Според агенцията това е поредната символична проява на влиянието на Садр над голяма част от иракския народ.

През тази седмица Садр нареди на последователите си да щурмуват Зелената зона в Багдад, да окупират парламента и да се молят заедно, тъй като отказва да позволи на политическите си съперници да сформират правителството 10 месеца след изборите.

Садр беше най-големият победител на изборите през октомври, но не успя да състави правителство, в което да няма съюзници на Иран, както беше обещал.

Той оттегли депутатите си от парламента и сега му пречи да избере ново правителство, настоявайки за предсрочни избори, припомня БТА.

Популисткият лидер има милиони привърженици в Ирак и е показвал, че все още може да свиква прояви участието на стотици хиляди негови поддръжници, предимно мюсюлмани шиити от работническата класа, ако му е необходимо да упражни политически натиск.

Днешната петъчна молитва се състоя на известния площад за военни паради в Багдад, построен по времето на Саддам през 80-те години на миналия век, след ирано-иракската война.

Хората се събраха и останаха стоически на открито при температури, достигащи 48 градуса по Целзий, отбеляза АП.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени