Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъск е продал свои акции в Tesla за 7 млрд. долара с оглед несигурността около сделката с Twitter

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Илън Мъск е продал свои акции в Tesla на стойност почти 7 милиарда долара през последните дни на фона на несигурността относно съдбата на сделката му за 44 милиарда долара по закупуването на Twitter, показват документи, предоставени на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Мъск, който е главен изпълнителен директор на Tesla и най-големият акционер в автомобилния гигант, е продал около 7,9 милиона акции между 5 август и 9 август, показват данните на SEC, като по този начин делът му в компанията е намалял до 15%.

Шефът на Tesla разпродаваше свои акции в компанията през последната година, когато той осребри акции на стойност около 32 млрд. долара в производителя на електрически превозни средства. Това включваше и продажби за около 8,5 млрд. долара през април тази година, докато Мъск подготвяше финансирането, за да поеме управлението на социалната медия Twitter.

По това време той написа в Twitter: "Не са планирани повече продажби на акции на Tesla след днешния ден".

Оттогава Мъск се опитва да се откаже от закупуването на Twitter, докато социалната медия го съди, за да бъде осъществено това придобиване. Делото ще бъде внесено в съда през октомври.

Лого на Туитър и Илон Мъск

Ако съдията принуди Мъск да осъществи транзакцията, може да бъде застрашено негово капиталово финансиране за повече от 33 милиарда долара, според регулаторна документация. Той вече притежава повече от 9% от Twitter, оценени на около 4 милиарда долара при 54,20 долара за акция, цената на изкупуване на компанията от страна на Мъск.

Попитан в "Туитър" дали е приключил с продажбата на акции, Мъск отговори: "Да", като той и през април написа, че повече не планира допълнителни продажби на негови акциите в Tesla.

На 9 август той добави: "В случай (надяваме се малко вероятен), че Twitter принуди тази сделка да приключи и не се осъществи финансиране от някои акционерни партньори, е важно да се избегне спешна продажба на акции на Tesla".

Ако сделката с Twitter не приключи, Мъск ще закупи отново акции на Tesla, каза той. Милиардерът също така предположи, че може да създаде своя собствена платформа за социални медии - X.com - ако сделката с Twitter се провали. Преди да се съгласи на покупката на Twitter, Мъск посочи, че "обмисля сериозно" подобно начинание.

Мъск, чието нетно богатство възлиза на около 250 милиарда долара, според индекса на милиардерите на агенция Блумбърг, получава компенсация в акции и не приема заплата от Tesla.

Той отдавна не желаеше да продаде дялове в компанията, което можеше да отслаби контрола му върху нея. Голяма част от миналогодишните продажби бяха предназначени за покриване на задължения по удържане на данъци, свързани с упражняването на опции върху акции на Tesla.

Миналата седмица акционерите на Tesla пък разчистиха пътя за "сплитване" (разделяне) на акциите на компанията по формулата "нови три за една стара акция", което, според компанията, е предназначено да направи собствеността по-достъпна за служителите и индивидуалните инвеститори.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна