Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ почаква нарастване на търсенето на петрол, тъй като има отказ от газоцентралите

2
Международна агенция по енергетика (МАЕ)

Нарастващото потребление на петрол за производство на електроенергия в Европа и Близкия изток ще повиши потреблението на суров петрол през останалата част от годината, заяви в четвъртък Международната агенция по енергетика (МАЕ), като увеличи прогнозата си за глобалното търсене въпреки признаците за забавяне на световната икономика.

Базираната в Париж организация, която се финансира основно от членовете на ОИСР, заяви, че рекордните европейски цени на природния газ стимулират "съществено" преминаването от газ към нефт и с оглед на това МАЕ повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2022 г. с 380 хил. барела на ден.

"Тези изключителни печалби, концентрирани предимно в Близкия изток и Европа, прикриват относителната слабост в други сектори, но ще повишат търсенето на петрол с 2,1 млн. барела на ден до 99,7 млн. барела на ден през 2022 г. и с още 2,1 млн. барела до 101,8 млн. барела на ден през 2023 г.", се посочва в ежемесечния доклад на МАЕ.

ОПЕК също представи в четвъртък своя августовски доклад, но в него петролният картел понижи оценките си за растежа на търсенето на черното злато, тъй като огранизацията намали прогнозите си за растежа на световната икономика.

Ангажиментът на ЕС да намали потреблението на газ в страните членки с 15% от август 2022 г. до март 2023 г. ще увеличи търсенето на петрол с приблизително 300 000 барела на ден за следващите шест тримесечия, прогнозира от своя страна МАЕ.

Новата прогноза дойде, след като базираната в Париж организация заяви, че въздействието на западните санкции върху износа на руски петрол е по-малко сериозно, отколкото прогнозираше преди това.

Докато руският износ на суров петрол и петролни продукти за Европа, САЩ, Япония и Южна Корея е намалял с близо 2,2 милиона барела на ден от началото на войната, пренасочването на потоците към страни, включително Индия, Китай и Турция, заедно със сезонно по-високите руско вътрешно търсене е "смекчило загубите нагоре по веригата", се посочва в последния доклад на МАЕ.

МАЕ обаче очаква намаляване на руското петролно производство с около 20% от началото на следващата година, когато влезе в сила европейската петролно ембарго.

Междувременно петролът поскъпва с близо 3% към края на търговията в четвъртък, тъй като инвеститорите реагират на последния месечен петролен доклад на МАЕ.

Фючърсите на петрол Брент нарастват около 21.00 часа българско време с 2,7% обратно над 100,00 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI поскъпват с 2,8% към 94,50 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени