Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социологът Добромир Живков:

Коалиция между ПП и ДБ има потенциал да формира бъдещия победител на изборите

Добромир Живков
Снимка: Личен архив

На предстоящите парламентарни избори можем да очакваме сходна картина, като тази която имахме в 47-ото НС, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ социологът Добромир Живков.

„А именно разделение по отношение на желанието на част от партиите за смяна на модела на управление на ГЕРБ, а от другата страна коалиция на статуквото, която да се бори срещу тези опити на формациите, които всъщност бяха и в основата на доскоро управлявалото редовно правителство“, добави Живков.

По думите му, евентуална коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ е единственият вариант за разместване на сегашното разпределение на силите, което според последното проучване сочи, че шест партии влизат в 48-ото Народно събрание, като ГЕРБ-СДС води с около 3% пред "Продължаваме промяната", а "Има такъв Народ" и "Български възход" остават под 4-процентната бариера.

„Дори номинално понастоящем да отчитаме, че може да има потенциална, ограничена загуба на електорат при коалиция между ПП и ДБ, от друга страна това има потенциал да формира бъдещия победител на изборите на 2 октомври и това да стане с помощта на този феномен добре познат от предишни избори, когато не малка част от колебаещите се избиратели гласуват за победителя“, каза Добромир Живков.

По думите му, ИТН са загубили голяма част от електората си, тъй като са влезли в политиката през миналата година с голяма заявка за разбиване на статуквото, която е останала неизпълнена. Разтрогването на коалиционния формат от страната ИТН е до голяма степен в основата за разпадане на правителството, смята социологът.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!