Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият пълнометражен филм на Теодор Ушев “φ1.618“ акцент в кино-литературния фестивал „Синелибри“

Около 60 филма са селектирани за осмото издание на Международния фестивал

Снимка: fb/φ1.618

От 8 до 30 октомври ще се проведе кино-литературният фестивал „Синелибри“ под мотото „Преоткритото време“. Осмото издание на Международния фестивал ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Един от акцентите тази година е „φ1.618“ - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев. Лентата е вдъхновена от литературното произведение “Пумпал” на Владислав Тодоров и ще ни пренесе в Мистериозния свят на биотитаните.

„Този така очакван филм ще бъде разпространен от „Синелибри“ и се очаква на голям екран от 25 ноември. Заглавието на филма провокира доста въпроси. Става дума за това, че то ни препраща към златното сечение или това е ирационално число, което се отбелязва с гръцката буква „φ“ и стойността му е приблизително равна на 1.618. Идва ред всъщност за числото на хармонията, което живее в различните проявления на визуалното, неговата есенция е божественият баланс, който откриваме в природата, в художественото изкуство, в картините", каза в предаването „Ритъмът на столицата“ Александра Александрова, изпълнителен директор на фестивала.

Тя допълни, че едно от най-големите визуални постижения на филма е, че в игралните кадри са имплементирани анимационни фрагменти.

Около 60 филма са селектирани за осмото издание на Международния фестивал „Синелибри“, като всеки един от тях е вдъхновен от литературно произведение, добави Александра Александрова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна