Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 филмови звезди по повод 40-ото юбилейно издание на фестивала "Златна роза" Варна

Днес официално стартира рекламната и информационна кампания на един от най-старите и най-големи български фестивали, посветени на българското кино – "Златна роза".

В продължение на 40 дни ще ви представяме по едно знаково име от съвременното българско кино. Избрахме този начин да отбележим юбилея, защото за нас са важни личностите, които създават любимите ни филми и искаме да отдадем нашата почит към тях.

Да припомним 40-то издание на фестивала ще се проведе от 23-ти до 29-ти септември в морската ни столица – Варна. Както обикновено основните събития – филмите, пресконференциите, срещите и дискусиите ще се случват във Фестивалния-конгресен център. 

Предстои откриването на две изложби, разположени на входа на Морската градина – с лицата от кампанията (дело на Радослава Боор и студио "Слава") и с незабравими актьори от историята на фестивала (съвместно с Националната филмотека).

40-то юбилейно издание ще предложи силна селекция от пълнометражно и късометражно кино на български творци и копродукции с българско участие.

Програмата ще бъде обявена до дни и е разделена на конкурсна и програма "Открити хоризонти".

Очаквайте още - представяния на книги:

-  "(Не)възможната свобода" - дебютната книга на д-р Деян Статулов разглежда основните аспекти на идеологическата цензура в българското игрално кино в периода 1948–1989, Локус Пъблишинг

-  "Колко е лесно да бъдеш обичан"“ -  25 истории от учениците на Стефан Данаилов, представена от Александра Александрова, изд. Колибри

-  "Гризачи" – разкази от Валери Йорданов, изд. Колибри

Ще си говорим и за горещи теми в света на киното:

-  дискусия за "Жените в българското кино"

-  разговор за киното в дигиталната епоха -  с представители на стрийминг платформите в България.

Очаквайте още и ЛИК - специалното издание на БТА, посветено на юбилея, където за първи път се събира хронологията на фестивала чрез отзиви в медиите, интервюта, очерци и архивни фотографии.

Фестивалът ще има свой бюлетин – хартиено и онлайн издание, с редактор Деян Статулов.

Очаквайте и специалните ни брандирани сувенири!

Официални медийни партньори на фестивала са БТА, БНТ и БНР. Както и платформата gledam.bg.

Можете да следите новините за фестивала на официалната ни страници в социалните мрежи https://www.facebook.com/GoldenRoseFestival
По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна