Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петко Салчев кани здравните журналисти на работна среща

Проф. Петко Салчев
Снимка: БГНЕС

Във връзка с редица публикации, в които се твърди, че журналистите срещат сериозни затруднения в достъпа до информация от здравните институции, както и че тя не е достатъчно прозрачна, управителят на Националната здравноосигурителна каса, проф. д-р Петко Салчев, кани всички журналисти, които отразяват дейността в здравната система, на работна среща на 19 август 2022 г.

Срещата ще се проведе от 10 до 12 часа в заседателната зала на Централното управление на НЗОК.

На работната среща ще бъде дискутирано взаимодействието и обмяната на информация между НЗОК и репортерите, които отразяват нейната работа.

Проблемите с достъпа до информация бяха анализирани след проведена онлайн анкета във фейсбук групата „Здравни журналисти“.Според резултатите в над 50% от случаите журналистите търсят други методи извън каналния ред през пресцентъра, за да си набавят информация. Според една трета от тях няма осигурен достъп до документите в здравните институции, сред които най-вече НЗОК и НС на НЗОК.

50 на сто от запитаните казват, че работата на здравните институции не е прозрачна.

Управителят на НЗОК кани всички журналисти, които имат интерес към темата да присъстват на работната среща.

Групата на здравните журналисти вече обобщи някои от предложенията за повече прозрачност в работата с медиите и обществеността от страна на НЗОК и НС на НЗОК. Те ще бъдат представени на управителя на здравната каса.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна