Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърджалийско – спокойствие преди вота. А на 300 км, в Чорлу, преселниците ни тръпнат

Лятната жега е притиснала кирковското село Фотиново, близо до гръцката граница. Малките улици са пусти и хора почти не се виждат. Дори кръчмите са празни, в които иначе всеки ден мъжете се събират на бира и сладки приказки.

Основната тема за разговори е не политиката, а инфлацията, високите цени и предстоящата зима.

Зехние и колежката ѝ Севинч разказват, че някога Фотиново е било едно от големите села в област Кърджали. Имало е работа, а доходите – прилични. Сега не е така, даже традиционната за района култура – тютюнът, вече отмира.

През годините населението на Фотиново е намаляло няколко пъти. Веднъж по време на така наречената "голяма екскурзия" към Турция и втори път – с идването на демокрацията. Много от младите хора са намерили нов живот на запад.

В селото управлява ДПС, както и в останалите населени места в община Кирково. Тук изборите се печелят от Движението.

В областния град Кърджали имат сериозни критики към политиците, които доскоро представляваха региона в Народното събрание. Четири от общо петте мандата бяха на ДПС, а един – на "Възраждане". На последните избори партията на Костадинов излъчи водач на листата  не от Кърджали, а от съседния град Хасково. 

Политологът Димитър Димов следи отблизо политическите процеси в региона и смята, че ако партиите отново издигнат същите кандидати за депутати, нищо добро не чака Кърджали.

Според него извънредните избори са възможност за влизане на нови лица в политиката.

На 300 километра от Кърджали се подготвят за извънредните избори. В град Чорлу е най-голямата колония от наши преселници в тракийската част на Турция – над 50 000 души, голяма част от които са български граждани. Но последния вот там бяха разкрити 12 изборни бюра.

Заместник кметът Гюнер Четин също е изселник и редовно следи какво се случва в България. Не иска обаче да говори за политика, докато не мине вота. Казва, че общината в Чорлу помага на преселниците.

Повече чейте в репортажа на кореспондента ни Валя Апостолова!

Автор на снимките: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна