Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запустелите някога мездренски спирки, сега са оживели – Левски, Ботев, Симеон Велики…

7
Снимка: БГНЕС

Запустелите автобусни спирки по селата, а и в Мездра, се събудиха за нов живот.

Художникът и реставратор Евгени Кучков споделя, че идеята да ги изрисува му хрумнала съвсем случайно. Вместо да ги гледа ръждасяли, той хванал четките и боите и така се появили Васил Левски, Христо Ботев, Симеон Велики, Софроний Врачански, Асен Босев…

На брой изрисуваните спирки от него са общо 12.

"Имаше една спирка в Основно училище "Христо Ботев" в Мездра, която беше за дечица, пътуващи по селата и беше в занемарен вид. Решихме с кмета по това време да изрисуваме тази спирка с лика на Ботев", споделя той пред БГНЕС.

На спирката, където пък спират ученическите автобуси, е изрисуван Войводата, заедно с кръста на връх Околчица и знаменателните му думи: "Но стига ми тая награда, да каже нявга народът – умря сиромах за правда, за правда и за свобода!"

Евгени споделя още, че след като е видял реакцията на хората се е вдъхновил да продължи да рисува спирките: "Започна се с една бригада от трима души - железари и бояджии. Те укрепиха спирките и аз започнах да рисувам".

"Направих и две спирки в ромските махали. Упрекваха ме, че те ще бъдат унищожени, рано или късно, но аз взех мой лични мерки", допълва художникът. Затова събрал децата от тези махали и им е дал задачи – рисували спирките, заедно с художника.

"Така те се приобщиха към тази кауза. Мога да се похваля, че това са най-чистите и хубави спирки, които съм правил сега в нашите села", отбелязва Евгени.

Така старите, занемарени и порутени автоспирки в Мездра вече са ремонтирани и са превърнати в красива галерия на открито, която изобразява видните ни исторически личности. 

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна