Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габровци не на шега подмятат: Докога ще харчим пари за избори? Три пъти ходихме!

Само след месец и половина отново ще избираме парламент в поредния предсрочен вот. На това място габровци не на шега питат: "Докога ще харчим пари за избори, след като миналата година ходихме до урните три пъти?".

Избирателите от района изпращат в Народното събрание четирима депутати. И ако през април 2021-а те влязоха в парламента с вота на малко над 49 на 100 от гласоподавателите, на последните избори разпределението на четирите мандата беше на база 36% активност.

Данните за активността сочат, че от вота през пролетта до този през ноември гласоподавателите в Габрово и областта са се стопили с 13%. В малките избирателни райони ниската активност на практика лишава жителите от реално представителство, коментират тези от групата на гласуващите и се опитват да повлияят на останалите.

Хората от село Жълтеш - най-дългото в Габровско - също твърдят, че ще гласуват, както и преди са го правили. Името на селото, което се протяга на 3 километра по пътя между Габрово и Трявна, идва от река Жълтешка, наречена така заради златоносния пясък в нея. Златото сега е водата, твърдят жителите му, като изброяват проблемите на хората от малките населени места.

Размислите им напомнят за онзи стар виц, в който песимистът казал, че по-зле не може да стане, а оптимистът отсякъл: "Може!".

Други пък споделят надеждите си за бъдещето.

В Жълтеш казват, че ще запомнят правителството на Кирил Петков с увеличението на пенсиите. В Габрово обаче добавят, че тези, които искат да управляват, трябва да ангажират вниманието на избирателите по важни и смислени теми, а и да предложат своята визия за управлението.

А коя от политическите сили е в състояние да се справи с трупаните проблеми и да преведе хората през кризата – най-често на този въпрос габровци отсичат: Няма такава, но все пак възлагат повече надежда на едни, докато отричат други.

Чуйте как преценяват шансовете на политическите сили в репортажа на кореспондентката на БНР в Габрово Велина Махлебашиева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени