Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа се търгува около 230 евро за мегаватчас

Германия: Тази зима ще бъде тежка, но следващата може да бъде още по-тежка

2
Снимка: balkangashub.bg

Европейските газови фючърси запазват своето поскъпване, тъй като кризата в енергийните доставки продължава да засяга стария континент на фона на признаци, че синьото гориво става прекалено скъпо за промишлена употреба и производство на електроенергия.

Към 11.00 часа българско време септемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпват в рамките на деня с 2,5% към 230,50 евро за мегаватчас, след като по-рано тази седмица (на 16 август) достигнаха нови 6-месечни върхове към 251 евро за MWh, отправяйки поглед към рекордния ценови връх от 7-и март около 345 евро.

Цените са около десет пъти по-високи от обичайните за това време на годината, като разходите нарастват спираловидно за домакинствата и предприятията, които са изправени пред най-високата инфлация от десетилетия насам и пред риск от икономическа рецесия. Така например Европа вече загуби около половината от капацитета си за топене на цинк и алуминий през изминалата година поради високите разходи за енергия, а други ще бъдат изключени, посочва агенция Блумбърг.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Европа е обхваната от енергийна криза, подклаждана от ограничените доставки от Русия, както и от повишеното търсене на фона на възстановяването от коронавирусната пандемия и от горещо и сухо лято, което увеличи необходимостта от енергия за охладителните уреди. ЕС очерта планове за спестяване на газ в навечерието на зимата, поставяйки възможно най-много газ в местата за съхранение, но все пак съюзът се подготвят за риск от въвеждане на енергийно нормиране (енергийни дажби или газов режим).

Докато "не е задължително да възникне недостиг на газ в цялата страна", Германия очаква "определено да има недостиг на газ в региона", посочи Клаус Мюлер, президент на Федералната мрежова агенция (BNetzA), в интервю за новинарския уебсайт t-online.

"Ограниченията (на газа) вероятно ще бъдат временни в началото и могат да приключат отново или да се появят на няколко пъти. В този случай трябва да гарантираме, че газът се транспортира безопасно в цялата страна", добави Мюлер.

Европа вероятно ще използва агресивно своите запаси, ако ограничените потоци от Русия продължат през зимата, а това би означавало ниски запаси в газовите хранилища в края на отоплителния сезон и нов цикъл за презареждане на съоръженията през лятото.

"Още по-важно е всеки да разбере: не става дума само за една зима, а поне за две. И следващата зима може да бъде още по-тежка", предупреди Мюлер.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени