Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дрон е свален над щаба на руския Черноморски флот в Крим

| обновено на 20.08.22 в 18:26
Играчка, изобразяваща турския дрон "Байрактар", използван от украинските сили, в семейна фабрика за производството ѝ в Нижин, край Чернигов, 17 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съобщава се за множество експлозии в Крим - както в Севастопол, така и в Керч, близо до ключовия Керченски мост, свързващ анексирания от Москва с руския Тамански полуостров.

Взривовете са били чути и от живеещите в Севастопол. Наталия Горейкова разказва:

"Когато се събудихме сутринта, ощедокато бяхме в леглото, чухме някакви гърмежи. Все едно се взривяват пиратки - бум, бум, бум. Малко по-късно чухме силен изстрел. След това всичко замлъкна. Не се страхуваме. Знаем, че тук идват дронове от време на време, така че бяхме готови за това".

Според информация на губернатора на Севастопол Михаил Развожаев  системите за противовъвзушна отбрана са свалили безпилотен летателен апарат в района на военното летище Белбек, северно от града.

Няма нанесени големи щети и жертви, добавя Развожаев.

За последните 20 дни това е десетата украинска атака с дрон в Крим.

Институтът за изследване на войната във Вашингтон коментира, че Русия видимо засилва мерките за сигурност на полуострова, което свидетелства за нарастваща загриженост сред руските власти и цивилното население относно заплахата от украински удари.

А според анализ на агенция Ройтерс Украйна се надява, че с ударите по руски цели зад фронтовата линия, може да обърне хода на конфликта, като наруши каналите за доставка на Москва, нужни за поддържане на окупазията на полуострова.

Продължава и военната активност в източната част на Украйна. Украинската агенция УНИАН, цитирана от Би Би Си, съобщава, че украинските сили за противовъздушна отбрана са прихванали четири руски ракети "Калибър" над източната област Днепропетровск.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний каза, че за свалянето са използвани ракети С-300 близо до град Днепър.

Без промяна остава ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала след след снощния телефонен раговор на президентите на Франция и Русия, Еманюел Макрон и Владимир Путин, в който беше договорена скорошна инспекция на Международната агенция за атомна енергия. Продължават взаимните обвинения на Русия и Украйна за подготвяни провокации.


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна