Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сега няма система за проследяване на пациентите с венерически болести, казва дерматологът

Доц. Иван Богданов: Наблюдаваме ръст на пациентите със сифилис

Ваксина Imvanex, използвана за маймунска шарка.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Летният сезон е сезонът, който стимулира повече сексуални контакти. Ефектът го отчитаме през есента, когато хората започнат да ни търсят. Това, което знаем, е, че последните години расте заболеваемостта от сифилис. Има значителен ръст", посочи за БНР доц. Иван Богданов, дерматолог и венеролог в Клиниката по дерматология и венерология в "Токуда Болница" София.

"Дължи се на това, че в определени групи партньорите не използват средства за предпазване при сексуални контакти, че имат повече от един партньор и имат множество контакти.

Важно да се каже, че днес няма ефективна мярка за ограничаване на този тип заболявания. При диспансерите в миналото е имало проследяване на пациентите, както и на контактните му.

Д-р Иван БогдановСега няма система за проследяване на пациентите с венерически болести и със сигурност биха могли да бъдат дадени доста добри препоръки от интердиспципланирен екип – дерматолози и епидемиолози, а защо не и да има и компютърен специалист, който да изработи система за проследяване и събиране на база данни на тези пациенти", заяви още доц. Богданов.

Той добави, че за момента не се е срещал с пациент с маймунска шарка, но негови колеги са преглеждали такива пациенти:

"Маймунската шарка се предава при тесен контакт кожа в кожа. Заболяването няма нищо общо със сифилиса. Сифилисът не е вирусно заболяване. Има общо с варицелата, защото, макар и не много сходна, клиничната картина е сходна. А и става дума за вирусно заболяване. Но пък маймунската шарка не се предава по въздушно-капков път, а основно чрез директният интензивен контакт", коментира още доц. Богданов.

Дерматологът заяви, че отговорност на родителите да запознаят децата си с опасностите от полово предаваните заболявания. Разбира се, би било добре да има и кампания за това, допълни той.


Още по темата – в звуковия файл.

Доц. Иван Богданов е дерматолог и венеролог. Завършва 1-ви цикъл на медицинско образование в Университет “Жозеф Фурие” Гренобъл, Франция през 2000 г. Завършва медицина в МУ-София през 2006 г. През 2013 г. д-р Богданов придобива научна степен “Доктор по медицина” в МУ-София с дисертация на тема: „Комбиниран климатолечебен метод в терапията на псориазис”. Специализира в Университетска болница „Сейнт Луи” – Париж, Франция и в London Clinic, Великобритания. Редовен специализант в Токуда Болница София от 2010 до 2014 г. От 2010 г. е част от екипа на Клиниката по дерматология и венерология в Токуда Болница София. Член на Европейското дружество по дерматология и венерология, Член на Управителния съвет на Българското дерматологично дружество.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна