Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са новите професии, свързани с психологията

Автор:
Снимка: www.pexels.com

В динамично развиващия се пазар става все по-трудно човек да се ориентира с какво иска да се занимава. Дори и да имате късмета да намерите точно това, което искате да работите, много голяма е вероятността да не можете ясно да определите своята цел, да не знаете какво точно се изисква от вас и как правилно да комуникирате с колегите си. 

От друга страна, стремежът към перфектното и съпътстващият го стрес могат да доведат до така популярния напоследък бърнаут. Специалистите казват, че именно тези, които горят в работата си и са подложени на хроничен стрес, е най-възможно да "прегорят". По последни данни над 37% от работещите в Европа са подложени на повишен стрес на работното място и са стигали до бърнаут.

Въпросът къде е балансът между правилния подход на работа и как да не се стига до бърнаут създава професията поведенчески и бизнес коуч.

Поведенчески и бизнес коуч

Буквалният превод на коуч от английски е треньор, но това не изчерпва целия смисъл на професията. Дейността на поведенческия коуч се състои в това да изкара потенциала на хората, за да бъдат по-добри в това, което вършат. Той дава съвети, поставя цели, дава познания, учи на добри маниери. По този начин човек се мотивира и се стреми към по-добри резултати в работата.

Подкастът на БНР за личностно и кариерно развитие "257 podcast" се занимава именно с тези въпроси. Какви са качествата на успешните лидери и как да се представите добре на работното си място? Чуйте изданието, в което водещите разказват коя е успешната и завладяваща презентация и как максимално да задържите вниманието на аудиторията:

Имейл етикетът и дрескодът са не по-малко важна част от бизнес общуването. Ето какво е важно да знаете за тях:

Но колкото и да е добър в работата си, човек все пак има нужда от почивка, за да не стигне до бърнаут. Чуйте епизода на "257 podcast", който отговаря на въпроса къде е балансът между работата и почивката:

Психолог

Макар и дълго време професията психолог да не е взимана насериозно, напоследък става все по-популярна и за поредна година това е една от най-желаните специалности у нас. Стресът и натовареното ежедневие карат все повече хора да потърсят помощта на психолог, за да се справят с проблемите си.

Предлагаме ви да чуете този епизод на подкаста "Младите с име", в който гостува Мила Цалова. Тя работи в областта на психологията и психодрамата и обяснява какви са стъпките към развитието на емоционалната интелигентност:

Учител по гражданско образование

Гражданското образование набира все по-голяма популярност. Още през 2012 година ЕС осъзна нуждата от развитие на критично мислене, аналитични умения и нагласи и въведе гражданското образование като предмет в училище. Целта му е да стимулира активното участие в училищния, а след това и в обществения живот. Но макар и да се изучава в училище, все още на много места липсват подготвени преподаватели по този предмет.

Луиза Славкова е една от малкото, които се интересуват от тази сфера. Тя е член на консултативния съвет на Европейската мрежа за гражданско образование и съавтор на учебник по тази тема. Луиза гостува в подкаста "Младите с име", за да разкаже как гражданското образование може да бъде мост към емпатичното общество и цивилизационното съзряване.

В заключение можем да кажем, че професиите, свързани с психологията, набират все по-голяма популярност и предлагат различни възможности за реализация. Ако искате да чуете още подкасти на БНР, може да проверите на следните места:

binar.bg | Spotify | Soundcloud  | Google Podcasts  | Viber

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени