Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гастролиращите избиратели в Пазарджишко: Пак от същото, или ще пробват нещо ново?

Особеността на Област Пазарджик е, че до този момент резултатите на парламентарните избори като проценти от региона, почти преповтарят общите за страната резултати. 

През ноември м.г. ГЕРБ бе първа политическа сила с 26%. С пет на сто по-малко, второто място остана за "Продължаваме промяната". ДПС успя да изпревари БСП, макар и с малко, а "Възраждане", почти драматично, достигна 4 процентовата бариера. Съвсем не изненадващо, "Демократична България – Обединение" остана под чертата, с 3,64 на сто, но на принципа на "преливане" на гласове, водачът на листата Антоанета Цонева избра да влезе в парламента от Пазарджик, което пък я скара с местните "Зелени", тъй като те разчетоха това като начин да се ограничи присъствието им в Народното събрание като цяло.

Пазарджиклии твърдят, че техният избор е точният, тъй като първото място на "Продължаваме промяната" остана спорно в съзнанието на избирателите. И ако до този момент кой ще заеме първото място, нямаше рационално значение, тъй като никой не искаше да играе с ГЕРБ, днес нещата са по-различни, само защото Промяната не успя да оправдае очакванията на голяма част от тези, които гласуваха за нея.

Естествено има и такива, които са доволни от управлението на последната четворна коалиция. Те обаче срещат словесният отпор на опонентите.

Прогнозите сега са, че в Пазарджик ГЕРБ, ДПС и БСП ще запазят твърдия си електорат. Дали ще успеят да привлекат периферия към себе си, това ще зависи от предизборната кампания. На тези избори акцентът ще са гастролиращите избиратели. Ще повтарят ли пак от последното  или ще пробват нещо друго? Отговорът от репортажа на Невена Петрова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна