Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Apple планира да произвежда iPhone 14 в Индия заради напрежението между САЩ и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Apple Inc планира да започне производството на своя смартфон iPhone 14 в Индия, тъй като американският технологичен гигант търси алтернативи на Китай, след като сблъсъците на администрацията на Си Цзинпин в Пекин с тази на Джо Байдън в Вашингтон и въвежданите Covid локдауни в различни части на азиатска държава прекъснаха производството, съобщи във вторник агенция Блумбърг.

Компанията работи с доставчици, за да увеличи производството си в Индия и да съкрати забавянето в производството на нови iPhone от типичните шест до девет месеца при предишни пускания на нови смартфон модели, посочва финансовата агенция, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Според информацията базираният в Тайван доставчик на Apple - компанията Foxconn е проучила процеса на доставка на артикули от Китай и сглобяване на iPhone 14 в своя завод извън южния индийски град Ченай.

Производството на първия iPhone 14 в Индия вероятно ще приключи в края на октомври или ноември, добавя Блумбърг.

Apple не отговори веднага на искането на агенция Ройтерс за коментар на тази информация.

Компанията измества някои области на производство на iPhone от Китай към други пазари, включително Индия, вторият по големина пазар на смартфони в света, и също така планира там да сглобява iPad таблети.

Индия и страни като Мексико и Виетнам стават все по-важни за договорните производители, доставящи американски марки, докато се опитват да диверсифицират производството далеч от Китай.

Миналата седмица агенция Nikkei съобщи, че доставчиците на технологичния гигант водят преговори за пръв път за производство на Apple Watch и MacBook във Виетнам.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени