Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като кандидати – с голямата кошница, като депутати – от разстояние ги виждат в Сливенско

След няколко дни армии от кандидат-депутати ще тръгнат по градове, села и паланки, за да убеждават народа да гласува за тях. 

След втори октомври мнозина от избраните ще забравят тези пътища, тези хора, а повечето случаи и проблемите в тези населени места, окрилени от парламентарния успех – без значение дали са управляващи или не, важното е, че заветната цел – депутатската банка - е достигната.

И в Сливенска област, както навсякъде в страната, мнозина ще тръгнат с голямата кошница от обещания, но едва на шест ще бъде дадено народното доверие.

На миналите избори ГЕРБ взе две места, две спечелиха и "Продължаваме промяната", по едно взеха БСП и "Има такъв народ".

Сливен има една отколешна мечта – водата, която пие градът, да минава през пречиствателна станция. Сега тя достига до чешмите по гравитачен път. Това лято стана още по-жежко и жадно, когато ВиК започна да подменя водопреносната мрежа и хиляди домакинства останаха без вода. Разкопаните улици пък ядосаха десетки шофьори, дори и общината. В предизборното лято сливналии обявиха, че това им е проблем №1, а изборите не са им първата грижа. 

Във възрожденския Котел проблемите са като навсякъде - не един и два, но най-големият е, че няма нормална болница. И тук не са убедени, че изборите ще им решат проблемите, защото депутат са виждали от разстояние. 

От Котел поемаме към Градец – селото на едноименния герой от разказа на Йордан Йовков – Шибил. Днес героите там са други – за селото с над 6500 жители основният проблем отново е водата и липсата на детска градина. Препитанието на местните е от дърводобив, бране на гъби и билки – но само в сезона.

В селото има една особеност – многото бедни са податливи към продаването на гласове. Преди последните избори полицията направи не една и две акции срещу местните лихвари, но така не успя да докаже подобна търговия.

Какви са очакванията от новите избори в региона, кореспондентът ни в Сливенско Стоян Радев събра мненията на хората. Чуйте ги!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна