Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото удари ново 20-годишно дъно от 0,99 долара, преди да отскочи обратно към нивото на паритет

По-рано във вторник еврото се търгуваше по-трайно под нивото на паритет спрямо долара за втори пореден ден, тъй като задълбочаващата се енергийна криза в Европа засилва опасенията за продължаващо повишаване на инфлацията и за икономическа рецесия.

Оповестеното по-рано през деня проучване на S&P Global, показващо свиване на бизнес активността в еврозоната през август за втори пореден месец, подсили притесненията от надвиснала рецесия и допринесе за поевтиняване на еврото към ново 20-годишно дъно от 0,9900 долара (най-ниско ниво от декември 2002 г.).

Според повечето икономисти и анализатори рязкото поскъпване на газа в Европа към нива малко под 300 евро за мегават час беше основната причина за опита за по-траен спада на еврото под нивото от един щатски долар.

Горещите вълни на континент и намалените руски газови доставки вече се отразиха негативно на енергийното предлагане и цени, като същевременно нарастват опасенията, че всяко пълно прекъсване на доставките на руски газ през зимните месеци може да бъде опустошително за бизнес дейността в Европа, което пък да постави под въпрос стартиралата през юли политика на ЕЦБ за повишаване на лихвите с цел ограничаване на растящата инфлация.

Всичко това навреди на единната европейска валута, която се обезцени спрямо долара с над 12% от началото на годинта, като само в рамките на август поевтиня с близо 3 на сто.

Спрямо т.нар. кошница от останалите водещи валути, в която еврото е с най-голяма тежест, индексът на щатския долар се повиши по-рано във вторник към 109,27 пункта, доближавайки многогодишния връх от средата на юли около 109,29 пункта. Причина инвеститорите да потърсят подслон в щатския долар е и нарастващият риск на предстоящия през тази седмица симпозиума на Фед в Джаксън Хоул да бъдат отправени по-ясни послания за продължаване на агресивната политика на повишаване на американските лихвени ставки.

Междувременно щатският долара отслабна (доларовият индекс върна под нивото от 109,00 пункта), а еврото отскочи от новото си 20-годишни дъна обратно към и малко над 1,0000 долара, след като и бизнес активността в САЩ се понижи рязко през август.

Общият PMI индекс на бизнес активността САЩ падна от 47,7 пункта през юли до 45,0 пункта през август (27-месечно дъно), посред предварителното проучване на S&P Globul. Основна причина е драматичното понижение на PMI индекс в сферата на услугите до 44,1 от 49,2 пункта, докато промишленият PMI индекс се понижи до 51,3 от 52,0 пункта, но остана над важното ниво от 50 пункта.

Това влошаване на американската икономическа активност може да принуди Федералния резерв да предприеме по-умерена политика на повишаване на лихвите, като в същото време проучването на S&P Globul, подобна на това за еврозоната, предполага, че икономиката на САЩ ще се сви през третото тримесечие на годината.

Графика евро/долар


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна