Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиването на бизнес активност в САЩ се задълбочи през август

Бизнес активност в САЩ се сви през август за втори по-пореден месец, достигайки 27-месечно дъно, тъй като влошаването на активността в сферата на услугите се задълбочи доста рязко при по-умерено забавяне на растежа в промишлеността, показват предварителни данни от ежемесечното проучване на S&P Globul.

Общият PMI индекс, включващ промишлеността и сферата на услугите, се понижи през август до 45,0 пункта от 47,7 пункта през юли, задържайки за втори пореден месец по важното ниво от 50 пункта и достигайки най-ниско ниво от май 2020 г., когато коронавирусната пандемия и свързаните с нея ограничителни мерки бяха засегнали най-тежко икономиката по целия свят.

Промишленият PMI индекс се понижи от 52,2 пункта през юли до 51,3 пункта през август и въпреки, че индексът се задържана над нивото от 50 пункта, той достигна най-ниски ниво от юли 2020 г.

PMI индексът в сферата на услугите обаче се срина изненадващо рязко до 44,1 пункта от 47,3 пункта през юли, отбелязвайки най-ниско ниво от май 2020 г., тъй като политиката на Фед на повишаване на лихвите и все още много високата инфлация ограничи потребителските разходи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна