Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският внос във Великобритания достигна най-ниското ниво от 1997 г.

Вносът на руски стоки в Обединеното кралство е спаднал до рекордно ниско ниво в резултат на икономическите санкции след нахлуването на Москва в Украйна, показват данни на британската официална статистика ONS.

През юни 2022 г. вносът на стоки от Русия във Великобритания е спаднал до едва 33 млн. британски лири през юни 2022 г., което представлява намаление с цели 95% спрямо същия месец на миналата година, съобщи ONS, като това е рекордно ниско ниво, откакто статистиката разполага с тези данни от януари 1997 г. насам.

Според последния доклад за въздействието на санкциите върху търговията на Обединеното кралство с Русия, през юни не е имало внос на гориво от Русия за първи път в историята.

Износът на стоки от Обединеното кралство за Русия също е намалял, което подчертава въздействието на санкциите. През юни износът на британски стоки за Русия се е свил с цели 67% в сравнение със средната месечна стойност за 12-те месеца до февруари 2022 г. - точно преди Москва да започне инвазията си в Украйна.

"Икономическите санкции, приложени от правителството на Обединеното кралство, вероятно са довели до намаляването на вноса от и износа за Русия. Налагането на самостоятелни санкции обаче, при които търговците доброволно търсят алтернативи на руските стоки, също вероятно е фактор", гласи докладът на ONS.

Експортът на повечето стоки за Русия е намалял значително до юни 2022 г., като британският износ на машини и транспортното оборудване се е свил с 91% процента, или 118 млн. паунда. Износът на автомобили от Обединеното кралство за Русия пък е спрян напълно.

В същото време износът на Обединеното кралство за Русия на химикали, включително фармацевтични продукти, които не са засегнати от санкциите, се е увеличил с 2,3% през юни в сравнение с периода преди коронавирусната пандемия.

Въпреки че сривът на търговията на Обединеното кралство с Русия е един от начините, по които войната е засегнала британската икономика, растящите цени на енергията и храните имат по-голямо отрицателно въздействие.

По-рано този месец Централната банка на Англия прогнозира, че инфлацията в Обединеното кралство ще достигне 13% през есента спрямо настоящите 10,1%, което ще доведе до продължителна икономическа рецесия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!