Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВК Левски София ще има и женски отбор

Снимка: levskivc.bg

Волейболен клуб Левски София създава женски отбор. Той ще участва в сезон 2022-2023 на женското първенство на България - Демакс лига.

"Приоритетът на волейболен клуб Левски София да изгражда млади състезатели, които да се превръщат в основа за по-доброто бъдеще на българския волейбол, доведе до логичния резултат и в женското направление. За нас е удоволствие да съобщим, че Левски София ще има женски отбор, който заяви участие в първенството. Част от дългосрочната стратегия на клуба е да развива женско направление по начина, по който и мъжкото. Залагаме на детско-юношеската школа, както и при момчетата, които получават своя шанс и извървяват своя път от първенствата при подрастващите към високите цели в мъжкия отбор. 

Политиката ни винаги е била насочена към школата и изграждането на собствени кадри. Такава ще е и за женското направление, където вече също имаме резултати от целенасочената работа с младите в школата и стремежа те да получават възможно най-добри условия. Стратегията ни за развитие включваше изграждане на женски отбор, който да се включи в шампионата от 2023-а, но взехме решение да изтеглим старта на проекта с дамския тим с една година. Решението ни бе продиктувано от положителните промени в цялостната визия за Национална волейболна лига-жени. Проведохме много конструктивни разговори с административния директор на Българската федерация по волейбол Станислав Николов, който се ангажира с функционирането на женската лига с фокус изцяло върху подкрепата на клубовете. Благодарим му за положените усилия", заяви Давид Давидов - съпрезидент на ВК Левски София.

Старши треньор на отбора ще бъде Петър Шопов. Той се завърна в клуба през юли като главен треньор на женското направление. 42-годишният специалист е бил начело на "сините" отбори при дамите и при мъжете. За последно Шопов беше помощник на Пламен Константинов в руския Локомотив Новосибирск.

"Развълнуван съм, че ще имаме възможност още тази година да стартираме с отбор в женското първенство. Имаме сериозна нужда от първенство с конкуренция. В последните години имаме един отбор Марица, който е хегемон в дамския волейбол. Адмирации за тях за инвестициите и професионалната работа, но като цяло абсолютната доминация на който и да е отбор в което и да е първенство не е добре и за първенството, и за израстването на младите състезатели. Тази година ще бъде преходна за нас, но вярвам, че ще е и много полезна. Нямахме време за по-сериозна селекция, но може да поставим основите на бъдещето с нашите млади състезателки от школата. Надявам се тази година да се представим достойно, а от следващата да се борим за медали", коментира пред клубния сайт другият съпрезидент на ВК Левски София - Владимир Николов.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна