Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия ще актуализира плана си за извънредна ситуация с природния газ

Снимка: Pixabay

Италианското правителство ще актуализира своя спешен план за природния газ през следващата седмица, посочи пред Ройтерс правителствен източник, добавяйки, че Рим няма да прибегне до нормиране (режим на газ), тъй като страната е намалила зависимостта си от руския внос.

Актуализираният план за извънредни ситуации обаче предвижда по-строги мерки, които ще бъдат задействани при ново намаляване или пълно спиране на доставките на руски газ.

"Актуализираният план включва различни сценарии, дори и най-лошият, и предвижда по-строги мерки в случай на по-нататъшно намаляване на газовите потоци", каза източникът на Ройтерс.

Миналата година Италия получи 40% от газа си от Русия - важен ресурс, използван за производство на електроенергия в страната.

Източникът на Ройтерс посочи, че усилията на правителството да намери алтернативни доставчици са намалили дела на вносния руски газ до около 18% през това лято.

Цените на газта и електроенергията обаче се покачиха до исторически върхове в Италия и в много други европейски страни, тъй като Москва ограничи доставките на газ за блока след нахлуването си в Украйна.

Карло Бономи, ръководител на италианската лобистка организация Confindustria, предупреди тази седмица за риска от масови фалити на компании, ако цените на енергията не паднат. Бономи поиска правителствен план за нормиране на газа и нови държавни субсидии за защита на производителите.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна