Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В дневния ред на благоевградчани е оцеляването през идната зима. А изборите?

Големи изненади в листите с кандидати за народни представители в Благоевградски избирателен район няма да има. Едва три са партиите, регистрирани в Районната избирателна комисия до този момент. Никой не пожела да се състезава като независим. Няма индикации и за повишаване на избирателната активност.

В дневния ред на хората оцеляването е на първо място, подхранвано и от най-често чуваното обещание на политиците за тежка зима. Отговорността за това никой не е поел.

Няма съмнение, че кризата ще се отрази на изборите. Поведението на политиците, отдавна загубили добрия тон помежду си, вътрешнопартийната ръжда, избила на повърхността, а и липсата на послания, които да успокоят поне малко народа, трупат в организма на обществото разочарования.

Все по-малко са и тези, които приемат поканата да бъдат в избирателните листи. Кои са причините хора с авторитет, които не са политически номади, които са  показали, че могат да работят за каузи и заклеймиха наглостта в политиката, да откажат да бъдат използвани за количествено събиране на гласове?

Елка се занимава с политически PR близо 30 години и е човек с ясни леви убеждения, но отказва да бъде част от листата.

Александър пък е второ поколение в успешен семеен бизнес. Млад човек, който е направил своя политически избор, но също отказва да бъде в кандидатските листи. Младите са разочаровани, споделя той и съветва политиците да излязат от удобното пространство на социалните мрежи и да погледнат хората в очите.

Как на този фон се проектират нагласите за поредния извънреден парламентарен вот в регион, който миналата година регистрира рекорд – девет пъти хората ходиха до урните, за да изберат депутати, общински кмет и кметове на села. Репортаж на кореспондентът ни Кети Тренчева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна