Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият премиер ще настоява на среща с немския канцлер за мерки на ЕС относно цените на тока

Снимка: Алами/Ройтерс

Чешкият премиер Петр Фиала заяви, че ще настоява за консенсус относно мярка в целия Европейски съюз за справяне с нарастващите разходи за електроенергия, включително възможен таван на цените, като това ще стане факт по време на негова среща през следващата седмица с германския канцлер Олаф Шолц, съобщава Блумбърг.

Шолц ще посети Прага в понеделник.

Държавите членки на ЕС не са в състояние да се справят с нарастващите цени на електроенергията с индивидуални мерки, каза Фиала в съобщение, публикувано в"Туитър".

В момента Чешката република е начело на шестмесечното ротационно председателство на ЕС.

"Трябва да направим нещо на европейско ниво. Виждам в дебатите с моите колеги, че те започват да осъзнават проблема – и вярвам, че ще намерим решение", каза още чешкият премиер.

Разходите за електроенергия в Германия и Франция скочиха до нови рекордни нива в четвъртък (692 евро за мегаватчас в Германия и 710 евро за мегаватчас във Франция).

Цените на електроенергията в Германия за следващата година скочиха с 13% до 725 евро за мегаватчас, а във Франция се повишиха за същия период с 12% до 880 евро, или около 10 пъти над нивата отпреди година.

Чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела посочи ден по-рано, че правителството обмисля свикване на среща между държавите членки на ЕС, за да обсъдят таван на цените в опит да се справят със скока на енергийните пазари.

27-членният единен блок се бори с най-тежката си енергийна криза от десетилетия насам, като спираловидното повишаване на цените на природния газ и електричеството водят до допълните нарастване на инфлацията и заплашват да вкарат европейските икономики в рецесия.

Правителството на немският канцлер Олаф Шолц досега се фокусира върху цените на газа, а не на електроенергията. Този месец властите в Берлин въведоха данък върху цените на газа за германските потребители, за да се помогне на компаниите за комунални услуги да покрият разходите си, свързани с търсенето на алтернативно синьо гориво поради драстично намалените руски газови доставки. За да смекчи удара, Германия намали данъка върху добавената стойност върху потреблението на газ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна