Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Citigroup закрива банковия си бизнес в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Citigroup реши да прекрати своите потребителски и местни търговски банкови операции в Русия, след като не успя да намери купувач за бизнеса, тъй като на повечето потенциални купувачи бяха наложени западни санкции с оглед на руската инвазия в Украйна.

Голямата американска банкова институция обяви в четвъртък, че ще прекрати своя потребителски и местен търговски банков бизнес в Русия, "като част от глобалното си стратегическо обновяване за излизане от потребителските франчайзи на 14 пазара по целия свят", което беше потвърдено преди това през април 2021 г.

"Ние проучихме множество стратегически възможности за продажба на тези бизнеси през последните няколко месеца. Ясно е, че пътят на закриване има най-голям смисъл предвид многото усложняващи фактори в заобикалящата среда. Фокусирани сме върху подкрепата на нашите засегнати колеги, клиенти и партньори през този период на преход“, коментира Тити Коул - главен изпълнителен директор на Citi Legacy Franchises.

Citi каза, че експозицията ѝ в Русия е намаляла до 8,4 млрд. долара от 9,8 млрд. долара в края на миналата година. Около 1 милиард долара са свързани със спирането на операциите на дребно и местните търговски банки.

Според компанията преместването се очаква да засегне приблизително 2300 служители и 15 клона, както и по отношение на потребителски продукти, депозити, инвестиции, заеми и кредитни карти. Кредиторът изчислява, че това ще струва 170 милиона долара през следващите 18 месеца поради комбинация от преструктуриране, както и такси за доставчик и прекратяване на договора. Въпреки това ще отнеме две или повече години, за да намали напълно своя запас от депозити, ипотеки, кредитни карти и заеми за малък бизнес.

Citi добави, че "също така ще продължи активно да преследва продажбите на определени руски портфейли за потребителско банкиране".

Банката обаче не закрива операциите си по инвестиционно банкиране и транзакционни услуги в страната, но намалява експозицията си и не приема нови клиенти.

"Ние продължаваме да обслужваме институционални клиенти в Русия, предимно мултинационални компании, много от които се заемат със сложната задача да прекратят собствените си операции в страната“, се казва в съобщението.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна