Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ с два варианта за цената на горивата. Пресметнаха – падат с лев на литър

Снимка: Facebook

От ГЕРБ предлагат два варианта, с които държавата може да закупува горивата на по-ниски цени.

"От 27 февруари разлика в цената между сортовете Бранд и уралския нефт почти няма - те се движат около 0%. От началото на войната цената на уралския нефт драматично пада - до минус 40%", обясни той на брифинг в централата на партията и показа графики на хода на цените през последните месеци.

Според него от началото на войната в Украйна българинът е мамен с 1 лев на литър, защото "Лукойл Нефтохим" преработва уралски нефт, а не Брент.

Добрев заяви, че затова от партията предлагат две решения, с които не се нарушава конкуренцията, но в същото време пазарната цена ще се нормализира и ще падне на 2,50 лв. на литър. 

Първото им предложение е БЕХ да конкурира компанията "Литаско".

“Държавата ще купува от руските барели, ще плаща на "Лукойл Нефтохим" по 10- 20 стотинки и БЕХ ще получи горивата. Крайната им цена ще бъде 2,50. А БЕХ ще ги продава на бензиностанциите на 2,50 лв. Така не се нарушава конкуренцията", обясни първия вариант той.

При вторият от ГЕРБ предлагат да се сложи акциз в рамките на 1 лева преди преработката на горивото.

"Държавата го прибира в държавния бюджет  и оттам компенсираме 1 лев на литър за всеки - служебна кола, транспортна фирма, тирове, автобусни превозвачи. Така се нормализира пазарната цена и пада на 2,50", поясни Делян Добрев и пресметна, че така в държавата ще влизат 3,5 млрд. лева на година.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени